Vyhledat

Kompletní průvodce čištěním matrace: Odstranění skvrn a nečistot

Není pochyb o tom, že kvalitní matrace hraje klíčovou roli ve vašem spánkovém komfortu a celkovém zdraví. Zásadní je však nejen výběr vhodné matrace, ale také pravidelná údržba a čištění. Správná péče totiž jednak prodlužuje životnost matrace, která rozhodně není levnou investicí, a jednak pomáhá minimalizovat alergeny a mikroorganismy, které se v matracích mohou hromadit. Následující tipy vám pomohou efektivně vyčistit matraci a udržet ji čistou a zdravotně nezávadnou.

Začněte vysavačem

Pokud pomineme povlečení, prostěradla a případné topperů, prvním krokem by mělo být vysátí prachu a dalších nečistot vysavačem. S obyčejným nástavcem vysavače si bohužel nevystačíte - pro skutečně efektivní odstranění prachu a špíny budete potřebovat násadu se štětinami. Nezapomeňte matraci vysát nejen z horní strany, na které ležíte, ale také ze stran a zespodu, kde se hromadí velké množství prachu!

Odstranění zápachu

Zejména v letních vedrech, kdy se v noci potíme, může být velkým problémem zápach matrace. S tím si vysavač bohužel neporadí, a musíme tak sáhnout po efektivnější metodě - jedlé sodě. Tento univerzální pomocník v každé domácnosti je levnou a funkční alternativou nejrůznějších drahých přípravků, a jeho použití je skutečně jednoduché:

  • Nasypejte na matraci vrstvu jedlé soli,

  • kartáčem s jemnými štětinami (které nepoškodí tkaninu) zapracujte sodu do matrace,

  • nechte alespoň půl hodiny působit,

  • odstraňte sodu vysavačem.

Odstranění skvrn

Přiznejme si to na rovinu - každému z nás se občas stane menší “nehoda”, která na matraci nechá nevzhlednout skvrnu, před kterou ji nezachrání ani to nejlepší prostěradlo. Žádné strachy, rozhodně to neznamená, že by matrace byla na vyhození. Skvrny lze z matrace poměrně dobře odstranit, vždy je však důležité použít vhodný postup pro danou skvrnu. Zatímco se skvrnami od jídla si zpravidla poradí prací či čistící prostředek, na pozoru se mějte v případě skvrn po krvi.

Skvrny od krve

Dámy nám jistě dají za pravdu, že skvrnám od krve se na matraci čas od času zkrátka nevyhneme. Napůl máte vyhráno, pokud skrvnu nenecháte zaschnout. Druhým klíčovým bodem je použití studené vody. Horké či teplé vodě se naopak vyhněte, krev by se srazila a z tkaniny byste ji už nedostali. 

Pokud studená voda nestačí, můžete namíchat směs vody a mírného čisticího prostředku (např. tekutého mýdla). Jemně otřete skvrnu tímto roztokem a následně otřete čistým hadříkem namočeným ve studené vodě.

Pokud máte bílou matraci, skvrnu můžete zkusit odstranit peroxidem vodíku:

  • smíchejte čtvrt hrnku 3% peroxidu vodíku s 1 lžící soli a 1 lžící prostředku na nádobí,

  • aplikujte peroxid na skvrnu, 

  • nechte působit poté opláchněte studenou vodou.

TIP: Tuto směs lze použít také pro odstranění skvrn po moči či zvratcích. 

Jak vyčistit matraci od krve

Odstranění plísně

V případě, že bydlíte ve starším domě s vysokou vlhkostí, zapomínáte matraci pravidelně větrat, či například v místnosti sušíte prádlo, může se snadno stát, že se na matraci objeví plíseň. Nezoufejte, ani tentokrát není matrace na vyhození!

Jak tedy plíseň efektivně odstranit? V prvé řadě stáhněte z matrace obal a vyperte ho na nejvyšší teplotu v pračce, abyste zničili choroboplodné zárodky. Pokud budou i po vyprání na matraci přetrvávat skvrny, očistěte je dezinfekčním prostředkem, abyste se ujistili, že ve tkanině nezbyly zárodky plísně, které by se mohly dále rozmnožit. Po odstranění plísně udržujte matraci suchou a nezapomeňte dobře větrat místnost, aby se minimalizovala vlhkost, která je potřebná pro růst plísně.

Hloubková očista párou

Další možností, kterou doporučujeme zejména alergikům, je parní čištění. Jedná se o efektivní metodu pro hloubkové čistění matrace a zničení nežádoucích bakterií a alergenů. Pokud máte k dispozici parní čistič, postupujte podle instrukcí výrobce a pečlivě matraci očistěte párou. Ujistěte se, že je matrace po čištění dobře vysušená, aby nedošlo k růstu plísní.

Očista jednotlivých typů matrace

Zároveň je třeba mít na paměti, že čištění různých typů matrací se může lišit v závislosti na použitém materiálu a konstrukci. Přestože obecně platí, že bychom se měli držet pokynů výrobce, orientačně vám mohou posloužit následující návody na čištění několika běžných typů matrací.

Pěnové matrace

Pěnové matrace patří k matracím s nejsnazší údržbou. V prvé řadě matraci pravidelně vysávejte, abyste odstranili prach a povrchové nečistoty. Pro odstranění skvrn použijte směs vody a mírného čisticího prostředku. Opatrně otřete skvrnu měkkou houbičkou a následně matraci nechte dobře vyschnout. Pro odstranění zápachu lze použít výše uvedený návod se sodou bikarbonou.

Pružinové matrace

Pružinové matrace mají složitější konstrukci, a při čištění a vysávání je třeba dát pozor, aby nedošlo k poškození jednotlivých pružin. Skvrny lze odstranit podobně jako u pěnových matrací směsí vody a jemného čisticího prostředku. Při párovém čištění dbajte na dobré vysušení matrace, aby nedošlo ke vzniku plísní uvnitř matrace.

Latexové matrace

Specifické je rovněž čištění latexovým matrací. Přestože je lze vysávat a čistit vodou a mírným čisticím prostředkem, nedoporučuje se používat výrobky obsahující oleje, které mohou poškodit latexový materiál.

Nezapomínejte na prevenci

Na závěr nezbývá než dodat, že základem čisté a zdravotně nezávadné matrace je především dostatečná prevence. Nebojte se investovat do kvalitního topperu, který matraci ochrání jak před skvrnami, tak proležením, čímž významně prodlouží její životnost. Zásadní je rovněž pravidelné větrání, které pomáhá předcházet vzniku plísní a nepříjemného zápachu. A asi není třeba dodávat, že bychom měli pravidelně měnit prostěradlo, a to minimálně jednou až dvakrát za měsíc. Alergikové neudělají chybu častější výměnou prostěradla a pravidelným praním povlaku matrace. V případě, že se Vám nedaří vyčistit vaši matraci, můžete si přečíst jak vybrat kvalitní matraci. Pokud se rozhodnete pořizovat matraci online, určitě si přečtěte naše tipy na nákup matrací online.

Často kladené otázky

Lze obal matrace prát v pračce?

Ano, obal matrace lze zpravidla prát v pračce. Vždy však nezapomeňte zkontrolovat pokyny na štítku, které u každé matrace mohou mírně lišit.

Jak často čistit matraci?

Zatímco skvrny je nutné odstranit okamžitě, hloubkové čištění matrace je vhodné alespoň jednou za měsíc, větrání a vysávání ideálně jednou za čtrnáct dní. Alergikové by měli matrace čistit s vyšší četností.

Zdrojhttps://www.cleany.cz/cs/blog/kompletni-navod-jak-vycistit-matraci

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky