Vyhledat

5 tipů jak koupit správnou matraci online

Asi se shodneme, že pořizování nové matrace není právě oblíbenou volnočasovou aktivitou. I ti největší milovníci bytového designu a neustálých estetických úprav bytu či domu se asi do nákupu této nezbytné součásti každé ložnice příliš nehrnou. Důvodem je nejen poměrně vysoká cena kvalitnějších matrací, ale také opravdu široký výběr, ve kterém může být obtížné se zorientovat. V případě, že vás unavuje obcházení kamenných prodejen s omezenou nabídkou a prodavači, kteří se za každou snaží prodat ten nejdražší kousek na skladě, se řešení ukrývá v online nákupu. A abychom vám nákup matrace na internetu usnadnili, připravili jsme si pro vás praktického průvodce online nákupem matrace.

Proč pořídit matraci online?

Možná patříte mezi zaryté zastánce nákupu v kamenných prodejnách a zastáváte názor, že možnosti prohlédnout si produkt naživo se nic nerovná. Ačkoliv toto pravidlo možná platí při nákupu oblečení či obuvi, matrace jsou poněkud specifičtější oblastí - jen málokdo z nás pozná kvalitní matraci na první pohled, a mnohem zásadnější je tak znalost “technických specifikací” a našich požadavků na vlastnosti matrace do své postele.

A právě zde spočívá hlavní výhoda online nákupu. Můžete si v klidu domova nastudovat potřebné informace a bez zbytečného nátlaku prodavače porovnat nabídku jak z hlediska parametrů, tak ceny. Není žádným tajemstvím, že největší slevy, slevové akce a výprodeje čekají právě na internetu, a matraci tak můžete pořídit o stovky až tisíce korun levněji než na kamenné prodejně. 

Druhá nepochybná výhoda online nákupu matrace spočívá v pohodlí a čase, který můžeme věnovat pečlivému výběru. Žádné úmorné obcházení obchodů s prakticky totožnou nabídkou - většina e-shopů dnes již nabízí možnost podrobné filtrace výsledků, díky které můžete během pár kliknutí vyřadit nevyhovující produkty. 

Poslední, ale neméně zásadní výhodou online nákupu je ochrana spotřebitele z hlediska snadného vrácení bez udání důvodu. Nejen, že platí standardní právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů od zakoupení zboží, ale většina výrobců navíc obvykle nabízí prodlouženou lhůtu na vyzkoušení, v některých případech až tři měsíce. 

Mínusy online nákupu matrace

Nakupování matrace na internetu má samozřejmě i nějaké ty nevýhody, ač dnes již prakticky bezvýznamné. Matraci si bohužel nemůžete prohlédnout a vyzkoušet na vlastní kůži - rozhodně to však neznamená, že byste kupovali zajíce v pytli. Dnes je již u většiny výrobců i prodejců standardem uvádět podrobné specifikace o tvrdosti matrace, použitém materiálu, rozměrech a dalších zásadních detailech, které dokáží osobní prohlédnutí matrace plnohodnotně nahradit.

Druhou častou námitkou proti online nákupu matrace bývá nemožnost poradit se s vyškolenou obsluhou. Tento problém však obvykle vyřeší možnost napsat o radu do online chatu daného e-shopu, zavolat na zákaznickou linku, či si přečíst některý z mnoha online návodů, jak správně vybrat matrace. Ještě cennější bývají při výběru matrace recenze a zkušenosti ostatních zákazníků, které jsou mnohdy pravdivější a směrodatnější, než názor prodavače, který se snaží za každou cenu prodat. 

Vybíráme matraci online

Možná jsme vás úspěšně přesvědčili, že online nákupu matrace se není třeba obávat, ale nejste si jistí, kde s nákupem začít. Ideální startovní čárou pro pořízení matrace na internetu je sepsání vašich požadavků, kritérií a vlastností, které by měla vaše vysněná matrace splňovat. Pojďme se na jednotlivá kritéria podívat krok za krokem. 

  1. Tuhost matrace

Asi nejzásadnější informací (pomineme-li rozměry, na které se podíváme dále v článku), která nás bude při srovnávání matrací zajímat, je požadovaná tuhost. Právě nevhodně zvolená tuhost matrace je nejčastějším důvodem, proč nás ráno po probuzení bolí záda, či trávíme noc neklidným převalováním, kdy ne a ne najít pohodlnou polohu.

Ukazatelem vhodné tuhosti je především vaše váha. Obecně platí, že čím vyšší je vaše tělesná hmotnost, tím tužší matraci potřebujete. Řídit se můžete těmito orientačními údaji:

Hmotnost člověka (kg)

Doporučená tuhost matrace

Do 60 kg

Měkká - středně měkká

60 kg - 80 kg

Středně měkká - střední

80 kg - 100 kg

Střední - středně tvrdá

100 kg - 120 kg

Středně tvrdá - tvrdá

Nad 120 kg

Tvrdá - extrémně tvrdá

Tuhost je obvykle značena na škále T1 až T6, přičemž T1 je nejměkčí a T6 nejtvrdší matrací. Zároveň však mějte na paměti, že každý výrobce může tuhost značit trochu jinak, a není tak na škodu ověřit použitou škálu tuhosti. Jste-li na pochybách, neváhejte napsat či zavolat na zákaznickou podporu, kde vám jistě ochotně poradí a sdělí detaily o tuhosti dané matrace.

  1. Rozměry

Jak již bylo řečeno, neméně zásadním kritériem při výběru matrace by měly být její rozměry. Ty jsou zpravidla standardizované, a řídit se tak obvykle můžete rozměry své předchozí matrace. Kromě délky a šířky (které by měly odpovídat rámu postele) nezanedbejte ani výšku - zejména při nákupu online na tento třetí rozměr občas zapomínáme, či pro nás představuje tak trochu abstraktní číslo, nad kterým mávneme rukou. 

Pokud stále váháte, jakou výšku zvolit, vytáhněte pravítko, či vyražte na obhlídku matrací vystavených v kamenných prodejnách. Přestože si z vystavených kusů nejspíš žádný nevyberete, můžete si udělat konkrétnější představu o tom, jaká výška matrace vám vyhovuje. Obecně však platí, že ačkoliv jsou vyšší matrace mírně dražší, usnadňují vstávání, což ocení zejména starší osoby s omezenou mobilitou. 

  1. Materiál a další vlastnosti

Kromě tuhosti a rozměrů existuje nepřeberné množství dalších parametrů, které stojí za zvážení - použitý materiál, typ matrace, vhodný rošt, antibakteriální a hypoalergenní úpravy… Kompletní seznam těchtů parametrů a rady, na co při rozhodování nezapomínat, naleznete například v našem průvodci výběrem matrace. Většina e-shopů tyto údaje uvádí v popisu matrace, případně je umožňuje zahrnout do filtrování zboží, což výrazně urychlí a usnadní výběr matrace. 

  1. Cena

V neposlední řadě nezapomeňte zvážit cenu, kterou lze podobně jako materiál a další vlastnosti zahrnout do filtrování zboží na daném e-shopu. Nezapomeňte srovnat nabídku jednotlivých internetových obchodů, a to jak v rámci vlastního průzkumu nabídky, tak nejrůznějších online srovnávačů. Na škodu nejsou ani nejrůznější výprodeje a slevové akce (například povánoční slevy nebo Black Friday), případně využití slev, které většina e-shopů nabízí za odběr pravidelného newsletteru. 

  1. Zkušenosti zákazníků

Velkým pomocníkem při výběru matrace online jsou také recenze, zkušenosti a hodnocení ostatních zákazníků. Vždy však mějte na paměti, že každý z nás má na ideální matraci mírně odlišné požadavky - jednoduše řečeno, co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému. V recenzích tak věnujte spíše než hodnocení pohodlí konkrétní matrace pozornost její životnosti, případně úrovni služeb daného internetového obchodu. 

  1. Možnosti dopravy a zákaznický servis

S tím souvisí také poslední bod našeho průvodce. Přestože dnes většina e-shopů nabízí prakticky shodný zákaznický servis, nezapomeňte si přečíst jak podmínky vrácení a reklamace, tak možnosti doručení. Některé typy matrací zkrátka nelze převést osobním autem, a je tak klíčové, aby e-shop nabízel rozvoz až domů, ideálně za přijatelnou cenu.  

Sečteno a podtrženo

Výběr matrace je poměrně komplikovaný proces, který však může nákup online značně ulehčit. Ač možná nepatříte mezi fanoušky online nakupování, v případě matrace jednoznačně oceníte možnost pečlivého srovnání jak parametrů, tak cenových nabídek jednotlivých e-shopů. A nejste-li si jistí, kde začít, využít můžete našeho žebříčku internetových obchodů s matracemi níže. 

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Matrace

https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-tipy-a-trendy-jak-vybirat-matrace-331192

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky