Vyhledat

Jak vybrat správnou matraci - Kompletní průvodce výběrem

Trápí vás zhoršená kvalita spánku nebo bolavá záda? Pes je pravděpodobně zakopaný v nevhodné, či zkrátka proležené matraci. Ať už vaše stará matrace dosloužila, či právě zařizujete novou ložnici, nákup matrace rozhodně nepodceňujte. Správný výběr matrace je klíčový jak pro zajištění kvalitního spánku a podpory zdravého spánkového prostředí, tak z hlediska zdravých zad a páteře. Abychom vám cestu za novou matrací a kvalitním spánkem usnadnili, připravili jsme si pro vás praktického průvodce výběrem ideální matrace.

Jak správně vybrat matraci

Aby to nebylo příliš snadné, nabídka je dnes opravdu široká, a zvážit tak musíme hned několik faktorů, jako je materiál, tvrdost, velikost a cena. Než se vydáte do obchodu s matracemi, či se pustíte do prohlížení nabídky e-shopů, ujasněte si, jaké jsou vaše požadavky a případně také rozpočet.

Jak vybrat matrace

Věk 

V prvé řadě zvažte, pro koho matraci pořizujete. Kromě hmotnosti spáče, na kterou se podíváme dále v článku, je poměrně zásadní jeho věk. Jednoduše řečeno, děti a dospívající budou potřebovat mírně odlišnou matraci, než senioři. Zatímco u dětí je klíčová především dostatečná podpora páteře (dětská matrace), u starších osob, které tráví na lůžku delší čas, nesmíme zapomínat na riziko proleženin či zvýšeného tlaku na nemocné a bolavé klouby. 

Zároveň jedním dechem dodáváme, že spíše než konkrétní číslo v rodném listě je směrodatný zdravotní stav. Vždy proto zvažte především individuální potřeby osoby, která bude na matraci spát. 

Hmotnost

Mnohem zásadnějším faktorem je již zmiňovaná hmotnost. Právě vaše váha je nejvýznamnějším ukazatelem toho, zda budete potřebovat tužší, či naopak měkčí matraci. Dodržení doporučení výrobce ohledně hmotnosti je klíčové nejen z hlediska pohodlí a komfortu, ale také odolnosti a životnosti matrace. V případě, že překročíte doporučenou nosnost matrace, se může její životnost zkrátit až o několik let. 

Tuhost matrace

S hmotností spáče souvisí vhodná tuhost matrace. V současné době se můžeme v nabídce obchodů setkat s pětistupňovou škálou tuhosti matrace, přičemž nejměkčí kategorie (T1) je určena primárně pro osoby do 60 kilogramů, které tráví na lůžku většinu času. Jde tak především o seniorky a seniory upoutané na lůžko, u kterých příliš tuhá matrace zvyšuje riziko vzniku proleženin.

Spadáte do kategorie 50 až 80 kilogramů, ale na lůžku netrávíte větší množství času? V tom případě pro vás bude ideální volbou měkká matrace v kategorii T2. Osobám nad 80 kilogramů můžeme doporučit spíše středně tvrdé matrace T3, které jsou ideálním kompromisem mezi podporou těla a pohodlím.  

V nabídce obchodů samozřejmě nechybí ani tvrdé matrace vhodné pro osoby s vyšší hmotností - tvrdé matrace (T4) a velmi tvrdé matrace (T5). Přestože se na první pohled mohou zdát tyto matrace poměrně nekomfortní, osoby s váhou nad 90 kilogramů ocení vysokou podporu zad a také výbornou odolnost. Tvrdší matrace dokáží i při vyšší hmotnosti spáče výborně rozložit váhu a snížit nežádoucí tlak na klouby. 

V neposlední řadě je nutné dodat, že ne každý výrobce používá výše uvedenou stupnici - setkat se můžeme například s grafickým znázorněním, či například podrobnější stupnicí. Vždy se tak při nákupu nezapomeňte informovat, na jakém základě výrobce určuje (a označuje) tuhost matrace. 

Kategorie tuhosti Hmotnost osoby Popis
T1 do 60 kg Nejměkčí matrace, vhodná pro osoby trávící většinu času na lůžku (např. seniory upoutané na lůžko).
T2 50 - 80 kg Měkká matrace pro osoby, které na lůžku netráví většinu času.
T3 nad 80 kg Středně tvrdá matrace, ideální kompromis mezi podporou těla a pohodlím.
T4 nad 90 kg Tvrdá matrace, vhodná pro osoby s vyšší hmotností, nabízí vysokou podporu zad.
T5 nad 90 kg Velmi tvrdá matrace, vhodná pro osoby s vyšší hmotností, nabízí vysokou podporu zad a odolnost.

Poznámka: Ne všichni výrobci používají tuto stupnici tuhosti. Při nákupu je důležité se informovat o způsobu, jakým výrobce určuje a označuje tuhost matrace.

Poloha při spánku

Váha a věk bohužel nejsou tím jediným faktorem, který musíme zvážit. Kartami může zamíchat také spánková poloha, ve které jste zvyklí po většinu času spát. Pokud patříte podobně jako většina populace mezi spáče na boku, úspěch u vás pravděpodobně oslaví měkčí matrace. Ty se dokážou lépe přizpůsobit tvaru těla a ulevit tlaku na ramena a boky. Zároveň to však s měkkostí matrace nepřehánějte - je důležité, aby při spánku byla udržena správná linie páteře.

Poměrně častá je také poloha na zádech. Lidé, kteří spí na zádech, potřebují matraci, která poskytne vyváženou podporu skutečně celému tělu. Tento požadavek splní zejména matrace střední tuhosti, které udrží páteř v přirozené poloze. Zároveň však platí, že by matrace měla poskytovat dostatečnou oporu pro bedra a zároveň vyrovnávat tlak na ramena a kyčle.

Z anatomického hlediska není spánek na břiše příliš zdravý, a je tak třeba tento zlozvyk kompenzovat vhodně zvolenou matrací. Pro spáče na břiše je důležité minimalizovat nadměrné prohnutí zad, které vzniká “propadnutím” boků do matrace. Chybu tak neuděláte zejména koupí matrace střední až středně tvrdé tuhosti. Naopak se vyhněte příliš měkkým matracím, které nenabídnou dostatečnou podporu a tuhost. 

Spánková poloha Doporučená tuhost matrace Popis
Na boku Měkčí Měkčí matrace se lépe přizpůsobí tvaru těla a uleví tlaku na ramena a boky. Je důležité udržet správnou linii páteře.
Na zádech Střední Matrace by měla poskytnout vyváženou podporu celému tělu, udržet páteř v přirozené poloze a vyrovnávat tlak na ramena a kyčle.
Na břiše Střední až středně tvrdá Důležité je minimalizovat nadměrné prohnutí zad a zabránit "propadnutí" boků do matrace. Vyhněte se příliš měkkým matracím.

Poznámka: Spánek na břiše není z anatomického hlediska považován za zdravý. Je důležité vybrat vhodnou matraci k kompenzaci tohoto zlozvyku.

Materiál matrace

Pokud jste započali své pátrání po ideální matraci, možná jste si stačili všimnout bohaté nabídky rozmanitých materiálů, ze kterých jsou matrace vyráběny. Na konkrétní výhody a nevýhody jednotlivých materiálů se podíváme dále v článku - teď pouze dodejme, že každý materiál nabídne mírně odlišné benefity a jeho vhodnost závisí na individuálních preferencích, potřebách a také vašem rozpočtu. Nejčastěji se můžeme setkat s těmito materiály, případně jejich kombinací:

  • Latexová pěna,

  • PUR pěna,

  • Pružiny,

  • Paměťová pěna,

  • Studená pěna.

Životnost

Matrace nejsou právě levnou investicí, a není tak divu, že jen málokdo z nás ji chce měnit po osmi letech, jak mnoho výrobců a prodejců doporučuje. Naštěstí je toto číslo pouze orientační a rozhodně neplatí, že po uplynutí osmi let bude matrace nepoužitelná. Životnost matrace je vysoce individuální faktor, který závisí na použitém materiálu, jeho kvalitě i správném výběru tuhosti s ohledem na vaši hmotnost. Životnost může samozřejmě prodloužit také správná péče o matraci.

Obecně platí, že na matraci není příliš vhodné šetřit - zdánlivě levné kousky mají bohužel nižší životnost, a vy je tak budete muset mnohem dřívěji měnit za nové. Sami si spočítejte, zda se vám vyplatí každým pár let kupovat levnější matraci, či pořídit skutečně kvalitní kousek, který bude v prvotřídní kondici i za pár let. 

Rošt

Pokud s matrací nekupujete i novou postel, důležitým faktorem bude rovněž typ roštu vašeho lůžka. Rozhodně totiž neplatí, že na jakýkoliv rošt můžeme umístit jakoukoliv matraci. Máte-li doma klasický laťkový rošt, tedy dřevěné laťky spojené textilními pásky, chybu neuděláte pořízením pěnové matrace. Vhodný je také kombinaci s taštičkovými i pružinovými matracemi. Celkově se jedná o velice univerzální rošt vhodný pro většinu typů matrací. Podobně univerzální jsou lamelové rošty, které můžete zkombinovat s prakticky jakýmkoliv typem matrace. 

Na pozoru se mějte v případě polohovacích roštů. V tomto případě se vyhněte především pružinovým a taštičkovým matracím, které by se mohly v důsledku polohování poškodit.

Výběr matrace podle roštu

Počet zón

Pokud se budeme bavit o kvalitnějším matracích ve střední a vyšší cenové kategorii, nevyhnutelně se setkáme s tzv. zónami. Jedná se o použití různých materiálů v patřičných oblastech. Obecně platí rovnice čím větší počet zón, tím vyšší cena. V nabídce tak typicky najdeme jak třízonové, tak pětizónové a sedmizónové matrace: 

  • 3 zóny: hlava, páteř, boky,

  • 5 zón: hlava, ramena, páteř, boky, nohy,

  • 7 zón: hlava, krk, ramena, páteř, bedra, boky, nohy. 

Zóny matrace  

Asi nebude žádným překvapením, že větší množství zón znamená větší komfort. Přestože zvýšení pohodlí ocení asi každý spáč, největšího využití nalezne vysoký počet zón zejména u osob upoutaných na lůžko či se zdravotními problémy. Nepatříte-li ani do jedné skupiny, bez vysokého počtu zón se jistě obejdete, na druhou stranu se může jednat o skvělou prevenci problémů se zády či nekvalitního spánku. 

Nejčastější materiál matrace

Pěnové matrace

Oblíbenou kategorií jsou zejména pěnové matrace, které nabídnou širokou škálu tuhosti. Jako takové se mohou pochlubit schopností snížit tlak na klouby, přizpůsobit se tvaru těla a tlumit přenos pohybu. Konkrétní vlastnosti zavisí na zvoleném typu pěny. 

PUR pěna

PUR neboli polyuretanová pěna si na oblibě získala především svou nízkou hmotností a příznivou cenou. Tím však výčet výhod rozhodně nekončí - potěší například vysokou elasticitou, díky které se dokáží přizpůsobit tělu, výbornými ortopedickými vlastnostmi a schopností tlumit přenos pohybu. Zároveň se jedná o antialergický materiál ideální pro alergiky. 

Samozřejmě bychom našli i několik mínusů. Hlavní nevýhodou PUR pěny je její nízká odolnost, respektive kratší životnost. Především u levnějších (a méně kvalitních) matrací se můžeme setkat s tvorbou prohlubnin a oděrů. V neposlední řadě tato pěna poměrně výrazně zadržuje teplo, což není příliš žádoucí například v letních vedrech. 

Studená (HR) pěna

Pokud vás zaujaly výhody PUR pěny, ale zároveň hledáte matraci s delší životností, špatnou volbou rozhodně nebude studená neboli HR pěna. Jedná se o vylepšenou verzi PUR pěny s otevřenou buněčnou strukturou, díky čemuž je o poznání vzdušnější a tvarově stálejší. Podobně jako PUR pěna však nabídne skvělé ortopedické a antialergické vlastnosti. 

Vzhledem k vylepšeným vlastnostem je bohužel nutné počítat s mírně vyšší cenou. Kromě toho ji najdeme spíše v tvrdších matracích, a pokud tak sháníte velmi měkkou matraci, nemusí vás omezená nabídka obchodů potěšit.

Paměťová (líná nebo visco) pěna

Stále populárnějším materiálem se stává paměťová pěna, se kterou se můžeme setkat také pod názvem líná nebo viscoelastická. Podobně jako ostatní pěny i paměťová pěna nabídne výborně ortopedické vlastnosti. Na rozdíl od ostatních pěn se však paměťová pěna dokáže dokonale přizpůsobit tvaru těla a reaguje na teplotu a tlak. Díky tomu je minimalizován na klouby a tlakové body, což může přinést úlevu při bolestech zad. Kromě toho se může pochlubit antialergickými vlastnostmi a schopností pohlcovat přenost pohybu.

Zároveň je třeba dodat, že nelze pořídit matraci pouze z líné pěny. Vždy je součástí tzv. sendvičové matrace, kdy je jádro tvořeno jiným materiálem. A asi není třeba dodávat, že cenově se jedná o poměrně drahý materiál.

Latexové matrace

Hypoalergenní matrace s vysokou životností, která je vhodná i na polohovací rošty? To je latexová matrace vyráběná ze směsi syntetického a přírodního kaučuku. Pochlubit se může jak vysokou elasticitou, tak výbornými ortopedickými a antibakteriálními vlastnostmi. Vzhledem k tomu, že je latex vyráběný z obnovitelného kaučuku, se rovněž jedná o velice ekologickou volbu pro všechny, kteří chtějí nakupovat matraci s ohledem na životní prostředí. Nemalou výhodou je také výrazně nižší absorpce tepla ve srovnání s PUR či HR pěnami. Dlouhý výčet výhod bohužel vyvažuje mírně vyšší cena. 

TEMPUR

Zatímco všechny výše uvedené materiály nejsou žádnými nováčky na trhu, TEMPUR matrace jsou poměrně žhavou novinkou, která získává na stále větší oblibě. Jedná se o matrace matrace vyrobené z unikátního materiálu nazývaného TEMPUR, který byl vyvinut společností TEMPUR-Pedic ve spolupráci s NASA. TEMPUR je viskoelastický materiál, který reaguje na teplotu těla a tlak, což umožňuje matracím přizpůsobit se individuálním konturám těla. Je tak ideální volbou zejména pro osoby se zdravotními obtížemi či například bolestí zad. Opět je však na místě dodat, že TEMPUR se řadí do vyšší cenové kategorie a mezi levnými matracemi ho prakticky nenajdeme. 

Pružinové matrace

Pokud vám pěnové matrace z nějakého důvodu nevyhovují, alernativou jsou matrace pružinové, respektive taštičkové. Jak název napovídá, jejich jádro je tvořeno ocelovými pružinami. O komfort se však bát nemusíte - jednotlivé pružiny jsou obaleny do textilních váčků, tzv. taštiček. Díky tomu, že každý pružina funguje samostatně, se matrace nijak nevlní a nepřenáší pohyb. Těšit se můžete také na vysokou nosnost, tvarovou stálost a vzdušnost, která pomáhá předcházet růstu plísní.

Další speciální matrace

Tím samozřejmě výčet materiálů a typů matrací ani zdaleka nekončí. K dostání jsou například hybridní matrace kombinující různé typy materiálů. Zapomenout nesmíme ani na nafukovací (vzduchové) matrace, které namísto pěny či pružin využívají stlačený vzduch. Tento typ matrací je však vhodný spíše pro příležitostné použití, například jako přistýlka či postel pro hosty. 

Jak vybrat velikost matrace

Pokud nahrazujete starou matraci, stačí změřit matraci stávající, případně se orientovat na základě rozměrů postele. V případě, že pořizujete nejen matraci, ale také postel, je ukazatelem především vaše výška - postel, respektive matrace, by měla být alespoň o 15 centimetrů delší, než vaše výška. Šířka matrace/postele je zpravidla standardizována, tedy 90 či 100 cm na jednolůžková postel a 140, 160 či 180 cm na dvojlůžkovou postel. Pokud máte při spánku rádi dostatek prostoru, vhodnou volbou může být tzv. king size o rozměrech 200 x 200 cm, případně 200 x 220 cm. 

Neméně důležitým parametrem je výška matrace. Ta se odvíjí od výšky rámu - vždy by měla být zapuštěna maximálně jedna třetina matrace. V praxi to znamená, že v případě deseticentimetrového rámu potřebujeme alespoň třiceticentimetrovou matraci.

Výběr matrace online vs. v prodejně

Asi se shodneme na tom, že největší výhodou nákupu matrace v kamenné prodejně je možnost si ji na vlastní kůži vyzkoušet. Zpravidla nechybí ani vyškolená obsluha, která ochotně poradí s výběrem. Na druhou stranu je třeba počítat jak s mírně vyššími cenami oproti nabídce e-shopů, tak omezeným výběrem. V mnoha případech je vystavena pouze část nabídky, a chtě nechtě tak musíme pořídit matraci “naslepo”.

Přestože nákup online matrace vás možná příliš neláká z hlediska nemožnosti si matraci naživo prohlédnout, či nutnosti čekat na doručení, nabídne celou řadu výhod. V prvé řadě na vás čeká o poznání širší nabídka, ze které si můžete v klidu domova vybrat matraci, která bude přesně odpovídat vašim požadavkům. Porovnat tak můžete nejen vlastnosti jednotlivých matrací, ale také ceny a případné slevové akce. V renomovaných e-shopech dnes již zpravidla můžete napsat do online chatu či zavolat na zákaznickou linku, kde vám vyškolený personál odpoví na jakékoliv dotazy a pomůže s výběrem. Obvykle nechybí recenze a zkušenosti ostatních zákazníků, které v případě nákupu v kamenné prodejně k ruce nemáte. 

Nejčastější otázky

Kolik bych měl za matraci utratit?

Cena matrace se zpravidla výrazně liší v závislosti na různých faktorech, jako jsou její rozměry, kvalita materiálů, design, značka a místo, kde je zakoupena. Matrace mohou být k dispozici v širokém cenovém rozpětí, a to od nízkých až po vysoké ceny. Přestože matraci pořídíme už od 1 000 Kč, u kvalitních kousků je potřeba počítat s cenovou hladinou kolem 6 000 Kč a výše

Kdy je nejvhodnější koupit matraci?

Chcete-li při nákupu matrace ušetřit, vyplatí se počkat na slevové akce a výprodeje, typicky po vánočních svátcích či v rámci Black Friday. Matrace jsou k dostání výrazně levněji také v letních měsíců, kdy klesá poptávka

Jak často měnit matraci?

S výměnou matrace neváhejte zejména v případě, že je viditelně opotřebovaná či proležená. Obecně platí, že matrace by měla být vyměněna po průměrné době 8-10 let, a to i v případě, že opotřebení není viditelné. Nicméně, toto časové rozpětí není pevným pravidlem a skutečná životnost matrace se může lišit na základě četnosti užívání a dalších faktorů. Pořízení nové matrace zvažte i v případě výrazné změny tělesné hmotnosti. 

Jaká je nejlepší matrace při bolesti zad?

Pokud vás trápí bolest zad, nezapomeňte při výběru matrace zohlednit všechny výše uvedené faktory, jako je vaše tělesná hmotnost, vhodný materiál a tuhost. Při bolestech zad jsou obecně doporučovány středně tuhé až tuhé matrace, je však nezbytné zvážit individuální potřeby a tělesné proporce. S výběrem nejlepší matrace pro bolavá záda Vám pomůže i portál chytryspanek.cz

Zdroje:
https://www.sleepfoundation.org/best-mattress/how-to-choose-a-mattress

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky