Vyhledat

Perfektní knihovna pro váš domov

Ať už patříte mezi vášnivé knihomoly, nebo se vám zkrátka během let občasného čtení doma nakupily knížky, které by si zasloužily čestné místo ve vaší domácnosti, nejspíš přišel čas na pořízení nové knihovny. Než pořídíte první knihovnu, na kterou v obchodě s nábytkem narazíte, nechte si poradit, na co při výběru rozhodně nezapomínat.

Umístění knihovny

Dvakrát měř, jednou řež. Tohle známé přísloví určitě neslyšíte poprvé, a platí i v případě, že se do stavby knihovničky nepouštíte svépomocí. Zkrátka a dobře, prvním krokem k nové knihovně by mělo být především pečlivé přeměření prostoru, do kterého chcete knihovnu umístit. Pokud máte prostoru víc než dost, možnosti máte prakticky neomezené - zvolit můžete jak volně stojící knihovnu, tak vestavěnou či pokrývající celou jednu stěnu. Naopak v případě, že bydlíte v malém bytě a na knihy vám prostoru příliš nezbývá, dobrou volbou bude knihovna bez zadní stěny, kterou můžete využít i jako vizuální předěl prostoru. Toto řešení je populární zejména v garsonkách, kdy knihovna efektivně odděluje spací a obývací prostor.

Zároveň mějte na paměti, že knihovna je významným designovým prvkem interiéru. Umístěte knihovnu tak, aby byla snadno dostupná a viditelná. Ideální místo je obývací pokoj, kde si knihy mohou prohlížet a vybírat všichni členové domácnosti či třeba návštěvy. Před knihovnou by měl být dostatek volného prostoru, abyste snadno dosáhli na všechny knihy, včetně těch ve spodních a nejvyšších policích.

Knihovna

Rozměry knihovny

Dalším zásadním krokem, který souvisí s umístěním knihovny, je výběr vhodných rozměrů. V potaz berte nejenom umístění a s ním související vnější rozměry, ale také rozměry vnitřní. Ty se odvíjí od velikosti knih, které chcete do knihovny ukládat. Pokud máte velké množství klasické beletrie, skvělou volbou budou police umístěné blízko u sebe. Nízké police jednoduše zvyšují množství knih, které do knihovny můžete bez obtíží umístit. 

Naopak majitelé dětských knih, populárně naučné literatury v podobě encyklopedií, atlasů a dalších knih větších formátů by měli zvážit pořízení knihovny s minimálně jednou vyšší policí na rozměrnější tituly. Přestože lze velkoformátové knihy skládat na sebe, vertikální uložení knih usnadňuje jejich vytahování z knihovny, či například řazení dle abecedy. V případě, že vybavujete dětský pokojíček, můžete se podívat na dětské knihovny.

Jak vybrat správnou knihovnu

Hloubka knihovny

Kromě výšky polic nezapomeňte zvážit také hloubku knihovny. Aby knihy nevzhledně nečouhaly přes okraje polic, hloubka by měla být minimálně 30 centimetrů. Naopak hloubka přes 40 centimetrů je už nadbytečná - sice umožňuje ukládat knihy ve dvou řadách, ale z praktického hlediska se nejedná o tu nejlepší volbu. 

Vnější rozměry

Co se týká vnějších rozměrů, kromě dispozice a prostorových možností vašeho bytu zvažte také množství knih, které vlastníte, případně jejich pravidelný roční “přírůstek”. Zatímco příležitostní čtenáři si vystačí s pár poličkami či modulárními knihovnami, které lze podle potřeby rozšiřovat, náruživí čtenáři udělají nejlépe pořízením velké vestavěné knihovny, ze které se stane dominanta interiéru.

Materiál knihovny

Výběr správného materiálu pro knihovnu je klíčovým faktorem, který ovlivní jak vzhled, tak i funkčnost knihovny. Existuje několik možných materiálů, které můžete zvážit, z nichž každý má své výhody a nevýhody. 

Jedním z nejčastějších používaných materiálů pro knihovny je dřevo, potažmo masiv. Dřevo je tradiční, elegantní a hodí se k široké paletě stylů, od rustikálního přes skandinávský až po ultra moderní. Nemalou výhodou je vysoká nosnost a dlouhá životnost - knihovna vyrobená z kvalitního dřeva může posloužit po mnoho let. Další výhodou dřeva je, že se dá snadno upravovat a nabarvit podle vašich představ, což umožňuje knihovnu přizpůsobit vašim představám, či čas od času oživit interiér novým nátěrem.

Levnější alternativou masivu je dřevotříska s laminátovým polepem. Laminát nabízí různé designové možnosti, včetně různých vzorů, barev a textur. Dřevotříska je bohužel méně odolná než masiv a může být náchylnější k poškození. O něco odolnější variantou jsou tzv. MDF desky, často používané v kombinaci s dýhou, která věrně připomíná masivní dřevo.

Další možností je knihovna z kovu, oblíbená zejména u moderních nebo industriálních stylů. Do moderních interiérů rovněž skvěle zapadnou knihovny s policemi ze skla, avšak je třeba počítat s náchylností na otisky prstů.

Design knihovny

Posledním parametrem, na který byste se při výběru knihovny měli zaměřit, je celkový vzhled a design. S tím souvisí nejen již zmiňované rozměry, počet a výška polic či použitý materiál, ale také další designové prvky. Příkladem budiž dvířka, která sice ochrání knihy před prachem a blednutí na světla, ale na druhou stranu skryjí vaše oblíbené tituly. A který knihomol se čas od času nezastaví, aby se pokochal pohledem na svou sbírku knih?

Za zvážení stojí také design ostatního nábytku v místnosti, do které chcete knihovnu umístit. Zkrátka a dobře, knihovna by měla interiér spíše doplnit a dát vyniknout pestrobarevným hřbetům knih. Na druhou stranu můžete z knihovny udělat výrazný designový prvek, který k sobě okamžitě přitáhne pozornost. 

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv knihovnu, pamatujte, že výběr designu je individuální a závisí na vašem vkusu, potřebách a preferencích. Důkladné plánování vám pomůže najít perfektní knihovnu, která vám bude vyhovovat nejen esteticky, ale také bude plně funkční. Tak co? Jaká knihovna bude ta vaše?

 

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky