Vyhledat

Údržba a péče o dřevěný nábytek

Jak poznat co mám za dřevo

Dřevo, jako tradiční materiál, je oblíbenou volbou pro výrobu nábytku. Kromě své estetické hodnoty je dřevo vyhledáváno pro svou odolnost a variabilitu. Existuje mnoho druhů dřeva, z nichž každý přináší unikátní vlastnosti do světa nábytku. Následující je přehled tří populárních druhů dřeva používaných v nábytkářství a jejich hlavních specifik.

Dřevěný stůl v kuchyni

Dubové dřevo 

Tvrdost: Dub je známý pro svou mimořádnou tvrdost, což z něj činí odolný materiál proti vnějším vlivům a opotřebení.

Barva: Dub může mít různé odstíny od světlé až po tmavou hnědou. Jeho zrnitost je často velmi výrazná a přidává na estetické hodnotě.

Odolnost: Díky své vysoké hustotě je dub odolný vůči škůdcům a hmyzu, což zajišťuje jeho dlouhou životnost.

Borovicové dřevo

Tvrdost: Borovice patří mezi měkší dřeva, což znamená, že je snazší ji zpracovávat, ale může být náchylnější k poškrábání.

Barva: Typická barva borovice je světlá, často se zlatavým nádechem. Má jemnější zrnitost než dub.

Odolnost: Ačkoliv borovice může být méně odolná vůči mechanickému poškození, pokud je správně ošetřena, může vydržet roky.

Ořechové dřevo

Tvrdost: Ořech je středně tvrdé dřevo, které kombinuje snadnou zpracovatelnost s dobrou odolností.

Barva: Ořech má bohatou, tmavou barvu s jemnou a hladkou texturou.

Odolnost: Ořech je odolný vůči většině škůdců a s dobrou údržbou může vydržet desetiletí.

Tři tipy aby nám vydržel dřevěný nábytek desítky let

Dřevěný nábytek může s vhodnou péčí sloužit desítky let. Ať už máte doma starožitný kousek či moderní jídelní stůl, správná údržba zajišťuje, že váš nábytek zůstane v co nejlepším stavu. Následují tři klíčové zásady péče o dřevěné kousky:

Nezapomínejte na prach

Prach a nečistoty mohou během času způsobit, že povrch dřeva vypadá matně a nevýrazně. Navíc, pokud necháte prach na dřevě delší dobu, může začít působit jako brusný papír, což může poškodit povrch. Měkký hadřík, nejlépe ze 100% bavlny nebo mikrovlákna, je ideální pro jemné odstranění prachu bez poškození dřeva.

Pozor na slunce a chraňte před slunečním zářením

Přímé sluneční záření může postupně vyblednout barvu dřeva a způsobit, že se stane křehkým. Tepelné zdroje, jako jsou radiátory nebo kamna, mohou způsobit praskání nebo zkroucení dřeva. Je dobré umisťovat dřevěný nábytek tak, aby nebyl vystaven těmto vlivům.

Vlhkost nábytku neprospívá

Vlhkost je jedním z největších nepřátel dřeva. Pokud je dřevo vystaveno vysoké vlhkosti po delší dobu, může se napuchnout, zkroucit nebo dokonce začít hnít. Místnosti, jako jsou koupelny nebo sklepy, mohou být problematické pro dřevěný nábytek, pokud nejsou správně větrané.

Dodržováním těchto základních principů údržby zajistíte, že váš dřevěný nábytek bude vypadat skvěle a sloužit vám mnoho let.

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky