Vyhledat

Nejlepší typy matrací, na kterých budete spát jako na obláčku

Nákup matrace rozhodně není radno podceňovat. Obrovský výběr v kombinaci s poměrně vysokými cenami za kvalitu může svádět ke koupi první levné matrace, na kterou narazíte. To by však byla velká chyba! Jedním z hlavních faktorů, který se vyplatí při nákupu matrace zvážit, je typ neboli druh matrace. Jde-li vám ze všech názvů a pojmů hlava kolem, jste na správném místě. Pojďme se společně podívat na typy matrací a jejich výhody i nevýhody.

Druhy a typy matraci

Pěnové matrace

Asi největší kategorií matrací jsou ty pěnové. Vzhledem k tomu, že pod slovíčkem pěna se může skrývat hned několik různých materiálů s diametrálně odlišnými vlastnostmi, rozhodně nemůžeme nijak zvlášť generalizovat. Obecně však platí, že oproti jiným typům matrací nabídnou relativně nízkou váhu, přijatelnou cenu a nenáročnou údržbu. Vhod může přijít také fakt, že jsou zpravidla vhodné pro většinu roštů, včetně těch polohovacích (ač i toto pravidlo má své výjimky). Nejčastěji se používá na jednolůžkové postele.

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Relativně nízká váha (Nejsou specifikovány) Většina roštů, včetně polohovacích
Přijatelná cena    
Nenáročná údržba  

 

Matrace z PUR pěny

Asi nejznámější pěnou používanou k výrobě matrací je tzv. PUR pěna neboli molitan. Jak asi tušíte, jedná se o jedny z nejlevnějších matrací na trhu. Samotná polyuretanová pěna je vyrobená chemickou reakcí polyolů a isokyanátů. Tato reakce vytváří pěnový materiál s otevřenými buňkami, který je lehký a pružný. Je však potřeba počítat s vyšší hřejivostí, horším odvodem potu a celkově špatnou prodyšností. Příliš dobře si PUR pěna nevede ani z hlediska odolnosti, a je třeba počítat s kratší životností.

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Nízká cena Kratší životnost Osoby, které mají při spánku rády teplo, alergikové
Rovnoměrné rozložení váhy Hřejivost Ideální do postelí pro hosty či na chatě
Antialergické vlastnosti Nízká prodyšnost  
  Nepříjemná vůně po vybalení

Matrace ze studené pěny

Berete-li při nákupu v potaz dopad na životní prostředí, možná vás zaujmou matrace ze studené neboli HR (high resilience) pěny. Jak napovídá český i anglický název, jedná se o zastudena vyráběnou pěnu, která nabídne především vysokou odolnost a tvarovou stálost. Studená pěna je vyráběna metodou tzv. kontrolovaného tuhnutí, která umožňuje vytvoření pěny s otevřenými buňkami. V praxi to znamená, že je pěna prodyšnější a lépe odvádí teplo, což může přispět ke snížení pocení během spánku. 

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Tvarová stálost a dlouhá životnost Vyšší cena oproti jiným pěnovým matracím Osoby, které trpí na noční pocení
Dobře odvádí teplo a pot Reaguje na tělesnou teplotu Dobrá podpora páteře (střední až vyšší tuhost)
Rovnoměrné rozložení váhy Nepříjemná vůně v prvních dnech po vybalení Alergikové
Antialergické vlastnosti    
Pohlcování pohybu  

Matrace z paměťové pěny

Poslední, ale stále populárnější kategorií mezi pěnovými matracemi jsou matrace z paměťové pěny, známé také pod názvem visco či líná pěna. Prim hraje zejména z hlediska ortopedických vlastností - dokáže se dokonale přizpůsobit tělu, aniž by kompromitovala podporu páteře. Tato speciální pěna byla původně vyvinuta NASA v 60. letech a používala se pro polstrování sedadel pro astronauty. Dnes je široce používána v matracích a jiných výrobcích pro lepší komfort a podporu. Zpravidla však není k dostání jako samotná matrace, nýbrž jako součást tzv. sendvičových matrací. Připravit se musíme na vyšší cenu.

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Výborné ortopedické vlastnosti Vyšší cena Osoby trpící na bolest zad a jiné potíže s pohybovou soustavou
Antialergické vlastnosti Nepříjemná vůně po rozbalení Alergikové
Pohlcování pohybu Může se hůře vstávat Vhodná pro všechny spánkové polohy (i na břiše)
Vhodná pro všechny spánkové polohy  

Pružinové matrace

Další velkou kategorií jsou matrace pružinové. Rozhodně si však nepředstavujte prastaré matrace, které znáte z babiččiny chalupy - dnes se jedná o vysoce pohodlné matrace, které jsou plnohodnotnou alternativou těch pěnových. Pružinové matrace jsou jedním z nejtradičnějších typů matrací a jako takové jsou vyráběny s využitím pružinového jádra. Jádro matrace obsahuje kovové pružiny, které slouží jako základní podpěra pro spícího jedince. Existuje několik typů pružinových matrací, z nichž každá nabídne mírně odlišné vlastnosti - nejrozšířenější jsou dnes však zejména taštičkové matrace, které jsou pohodlnější alternativou klasických pružinových matrací.

Taštičkové matrace

Jak napovídá název, tento typ matrace obsahuje pružiny zabalené do samostatných taštiček. Každý pružina je tímto způsobem izolována od ostatních, což zaručuje lepší nezávislost pohybu a minimalizuje přenos pohybu partnera na matraci. Stejně jako ostatní pružinové matrace se může tento typ pochlubit dlouhou životností a vysokou odolností, které zaručuje použití oceli či slitiny titanu. Nemalou výhodou je rovněž dobrá prodyšnost, ač je třeba počítat s tím, že taštičková matrace není vhodná na všechny rošty. Bude se hodit na dvojlůžkové postele

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Dlouhá životnost Menší izolace pohybu oproti pěnovým matracím Na manželské postele (nízký přenos pohybu)
Odolnost Ne vždy vhodné na polohovací rošty Pro osoby trpící na bolest zad
Pohodlí Vyšší hmotnost Vhodné pro osoby upřednostňující střední či vyšší tuhost matrace
Příznivá cena    
Dobrá podpora zad    
Bodová elasticita  

Gelové matrace

Zvláštní kategorií řadící se mezi sendvičové matrace je tzv. gelová matrace. Jedná se o kombinaci pěny (nejčastěji studené či PUR pěny) a gelových segmentů, které matraci dodávají specifické vlastnosti, jako je zlepšení komfortu, regulace teploty a odlehčení tlaku. Gelové matrace jsou relativně novým přírůstkem na trhu, a zpravidla tak patří ke spíše dražším kouskům. 

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Vysoký komfort Vyšší cena Pro osoby trpící bolestí zad
Podpora zad Nepříjemná vůně po vybalení Pro ty, kteří upřednostňují měkké až středně tuhé matrace
Regulace teploty Kratší životnost  
Odlehčení tlaku Nutnost matraci pravidelně obracet  
Vysoká prodyšnost    
Antialergické  

Latexové matrace

Pokud vás zaujala paměťová pěna, ale hledáte matraci s ještě nižší retencí tepla, trefou do černého bude latexová matrace. Latexové matrace jsou matrace vyrobené z přírodního latexu nebo syntetického latexu. Ačkoliv se jedná o jedny z nejdražších matrací na trhu, potěší výbornou bodovou elasticitou, antialergickými vlastnostmi, nulovým zápachem a skvělou prodyšností. 

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Bodová elasticita Vyšší cena Pro osoby, které se v noci potí a přehřívají
Antialergenní vlastnosti Vyšší hmotnost Pro ty, kteří hledají měkkou až středně tuhou matraci
Prodyšnost    
Regulace teploty    
Tvarová stálost  

Hybridní matrace

Hybridní matrace jsou matrace, které kombinují různé materiály a technologie, jsou navrženy tak, aby využívaly výhody různých materiálů a minimalizovaly jejich nevýhody, což umožňuje poskytnout vyvážené pohodlí a podporu. Obvykle je třeba počítat s mírně vyšší cenou. 

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Vysoká podpora páteře Vyšší cena Ideální v případě, že vám nevyhovuje pouze jeden typ matrace
Vysoký komfort Některé typy hybridních matrací vyšší hmotnost Hledáte kompromis například mezi pěnovou a pružinovou matrací
Zpravidla antialergenní Menší výběr na trhu  
Prodyšnost Některé typy hybridních matrací vyšší přenos pohybu

Vzduchové matrace

Pokud pomineme běžně používané matrace, setkat se můžeme také se vzduchovými matracemi, tedy nafukovacími, které místo pěny či spirál využívají stlačený vzduch. Přestože lze zakoupit skutečně kvalitní vzduchové matrace, na každodenní spaní je příliš nedoporučujeme. 

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Skladné Nevhodné pro každodenní spánek Na příležitostné přespání (na dovolené, pro hosty, přistýlka…)
Snadno regul  

Vodní matrace

Poslední kategorií, na kterou se dnes podíváme, jsou matrace vodní. Tyto speciální matrace naplněné vodou se z mnoha důvodů (netěsnost, vyšší cena, horší údržba) příliš velké oblibě netěší, ač je třeba říci, že dnes lze již pořídit skutečně kvalitní kousky

Vodní matrace

Výhody Nevýhody Pro koho je vhodná
Minimum tlakových bodů Náročná údržba Pro osoby, které hledají dobrou podporu zad, ale zároveň chtějí minimalizovat tlak na klouby
Možnost nastavení tuhosti (množství vody v matraci) Náchylnost k poškození  
Antialergenní Vyšší cena

Sečteno a podtrženo

Jak je vidět z výčtu výše, v současné době je k dostání skutečně nepřeberné množství typů a druhů matrací. Než se rozhodnete pro jeden z nich, pečlivě zvažte své preference, potřeby i rozpočet. A v neposlední řadě nezapomeňte, že i mezi matracemi v rámci jednoho typu mohou být skutečně velké rozdíly v závislosti na designu, výrobci a kvalitě použitého materiálu. V případě, že si nevíte rady s výběrem matrace přečte si náš průvodce jak vybrat matraci.

 

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky