Vyhledat

Přístavba ke starému domu: Na co nezapomenout při přístavbě

Zdědili jste dům po babičce, či bydlíte ve starším domě, který svými rozměry ani zdaleka nevyhovuje potřebám a velikosti vaší rodiny? Než dáte dům k prodeji, zvažte, zda by se tento problém nedal vyřešit přístavbou. Nejen, že je finančně méně náročná než stavba domu “na zelené louce”, ale při pečlivém plánování a ohledu na stávající styl domu může výsledek vypadat opravdu skvěle. Pojďme se podívat na výhody přístavby ke starému domu, ale také kroky, které vás k vysněnému domovu o dostatečných rozměrech pomohou. 

Proč vsadit na přístavbu?

Důvodů, proč se přístavba ke starému domu vyplatí, je hned několik. V prvé řadě se vyhnete bourání, které je nejen nákladné, ale také zbytečně prodlužuje dobu, po kterou nebudete moci v domě bydlet. V případě, že vsadíte na přístavbu, můžete v domě dále bydlet, zatímco probíhají stavební práce. 

Kromě úspor času a pěnez přístavba znamená také zachování původní budovy. Přestože možná váš dům nemá nijak významnou historickou hodnotu, jistě se shodneme, že starší stavby mají atmosféru a určitou patinu, kterou bychom u novostaveb hledaji jen stěží. Často se stává, že lidé přístavbu využijí a přitom začnou rekonstrukci svého celého domu.

V neposlední řadě přístavba umožní modernizaci a aktualizaci domu tak, aby lépe vyhovoval současným potřebám a standardům. Přístavba navíc může významně zvýšit celkovou hodnotu vaší nemovitosti - pokud budete dům jednou prodávat nebo pronajímat, atraktivní a funkční přístavba může zvýšit zájem potenciálních kupců nebo nájemců.

Starý dům - přístavba

Nevýhody přístavby 

Zároveň je třeba dodat, že přístavba ke starší budově může mít i nějaké ty nevýhody. Primární vadou na kráse tohoto řešení je především úbytek zahradní plochy, který je zkrátka a dobře nevyhnutelný. O něco řešitelnějším problémem je nesoulad se stávajícím objektem, který lze snadno vyřešit najmutím schopného architekta. Ten společně s vámi vymyslí řešení, které nejen splní vaše očekávání a představy, ale také zajistí, aby přístavba zapadala do stávající zástavby a nepůsobila jako “pěst na oko”. Bude už jen na vás, zda se společně s architektem pokusíte přístavbu co nejvíce sladit s původní budovou, či raději zvolíte kontrastní, modernější styl. Často si lidé volí elektrický styl domácnosti.

Jak je to se stavebním povolením?

Než se pustíte do plánování přístavby, je nezbytné zkontrolovat, zda bude vůbec možná. Zvažte především vzdálenost od okraje pozemku, ale také další detaily, které stanovují územně plánovací informace pro danou oblast. Přestože se může zdát, že přístavbou si na rozdíl od stavby nového domu ušetříte pobíhání po úřadech, je třeba připomenout, že i přístavba je považována za novostavbu a stavebnímu povolení, či minimálně ohlášení stavby a získání územního souhlasu se tak pravděpodobně nevyhnete. Přestože samozřejmě existují nejrůznější výjimky (například skrze plochu přístavby či použité základy), nezapomeňte si vše včas ověřit na stavebním úřadě, abyste průběh přístavby zbytečně neprotahovali, či vás nepřekvapila tučná pokuta.  

Účel přístavby

Dalším významným krokem, který byste měli zvážit ještě před první schůzkou s architektem, je účel přístavby. Zkrátka a dobře, představu o tom, k čemu budou prostory přístavby sloužit, byste měli mít ještě před zahájením celého procesu. Na budoucím účelu jednotlivých místností je totiž závislá například dispozice prostoru a navázání na stávající budovu. 

Příkladem budiž situace, kdy byste rádi přistavěli jídelnu - taková přístavba by měla ideálně navazovat na kuchyni či alespoň obývací pokoj. Účel stavby má mimo jiné vliv na zvolené místo, orientaci oken, celkovou velikost, ale třeba také půdorys. V této fázi zvažte také možnosti pozemku - bude vhodnější rozšíření přízemí, či naopak přístavba patra?

Vizualizace přístavba bytu

Návrh a realizace

I v případě, že v celé řadě těchto důležitých otázek váháte, není třeba panikařit - na tyto otázky vám pomůže najít odpovědi zkušený architekt, se kterým budete zpracovávat návrh. Přestože je třeba počítat se zvýšenými náklady, spolupráce s architektem litovat rozhodně nebudete. Právě naopak - jsou to nejčastěji svépomocí stavěné přístavby, které dopadnou jako onen dort pejska a kočičky- V lepším případě 100% neplní svůj účel či vizuálně narušují vzezření domu, v horším majiteli nezbývá, než je strhnout. 

Tipy pro plánování přístavby

Přístavba ke starému domu je poměrně komplexní proces, během kterého vás může potkat celá řada nečekaných situací, a všechny problémy a záměry byste tak měli konzultovat s odborníky, kteří svému oboru rozumí. Přesto vám můžeme dát do začátku pár rad, které vám možná pomohou na cestě za vysněnou přístavbou:

  • Zvažte ponechání dilatační spáry mezi starou a novou stavbou, která ochrání stěny před narušením způsobeným nerovnoměrným usazením nové části domu,

  • Vyberte si kvalifikovaný a spolehlivý stavební tým, který má zkušenosti s podobnými projekty,

  • Před zahájením celého projektu si sestavte realistický rozpočet s dostatečnou rezervou pro případné nečekané výdaje, 

  • Dobře si rozmyslete spojení s původním domem - bude mít přístavba samostatný vchod, či do ní půjde vstoupit pouze původní budovou?

  • Zvažte výhled z oken stávající budovy.

  • Při přístavbě si dejte záležet na výběru správných svítidel, protože výběr správných svítidel pro domácnost může ušetřit nemalou částku na úspoře za elektřinu.

Přístavba

Závěrem

Na závěr nezbývá než dodat, že ačkoliv přístavba ke starému domu může představovat výzvu, je jedinečnou příležitostí k transformaci a vylepšení vašeho existující domova. Abyste byli s výsledkem spokojení a omezili případné problémy na minimum, je klíčové především důkladné plánování, dodržování stavebních předpisů a především spolupráce s architektem a kvalifikovaným stavebním týmem. Přestože přístavba může zvýšit hodnotu vaší nemovitosti, zlepšit její funkčnost a poskytnout vám nový a moderní prostor k životu, v případě špatného provedení můžete dosáhnout spíše opaku. Pamatujte na to, že každý projekt je jedinečný, a je proto důležité pečlivě zvážit vaše vlastní potřeby a požadavky, a konzultovat je s odborníky i místními úřady. S důkladnou přípravou a pečlivým dohledem se můžete těšit na výsledek v podobě zvětšené obytné plochy, která bude sloužit vám a vaší rodině po mnoho let.

Až budete mít přístavbu hotovou, bude se Vám hodit naše sekce dekorace. Každý dom se dá lehce vylepšit, pokud do domácnosti koupít pár maličkostí, jako jsou vázy, dekorace na zeď, či jen pokojové rostliny.

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky