Vyhledat

Jak na eklektický styl - příjemné harmonické bydlení

Už vás nebaví šedý minimalismus? Nebo vás oslovuje více designových stylů a vy si zkrátka neumíte vybrat? V tom případě by tou pravou volbou pro váš domov mohl být tzv. eklektický styl. Pojďme se podívat, jak tento oblíbený styl interiérového designu vlastně vypadá, a jak ho dosáhnout i u vás doma.

Co je to eklektický styl

Eklektický styl interiérového designu je charakterizován kombinací různých prvků, stylů a ér v jednom prostoru či místnosti. Tento oblíbený styl se vyznačuje tím, že nedodržuje striktní pravidla jednoho konkrétního designového směru, ale míchá prvky z různých období a spojuje různé designové směry, jako je industriální a boho styl či třeba minimalismus. Tyto nevšední kombinace vytváří vizuálně zajímavý styl, který vás nudit rozhodně nebude.

Pokud máte rádi spíše jednoduchost, eklektický styl nejspíš nebude nic pro vás. Tam, kde skandinávský styl či japonský minimalismus sází na základní a neutrální barvy, rovné linie a hladké plochy, eklektický styl přichází s různorodými materiály, barvami, texturami i vzory. Zapomeňte na obývací pokoj jako z letáku obchodu s nábytkem - eklektický byt by měl zahrnovat vaše osobní zájmy a koníčky, třeba v podobě netradičních plakátů, obrazů či třeba sbírky keramiky. Fantazii se meze nekladou, ač je samozřejmě nutné dodržovat pár základních pravidel. Celkově je eklektický styl interiérového designu skvělou volbou pro ty, kteří chtějí vytvořit jedinečný, osobní a zábavný prostor, který odráží jejich různorodé zájmy a vkus. Vězte, že výsledek bude stát za to!

Inspirace na elektrický styl

Prvky eklektického stylu

Než se podíváme na konkrétní kroky, kterými můžete eklektický styl zakomponovat i do vašeho domova, pojďme si shrnout jeho základní charakterististiku:

  • Nevšední kombinace stylů, vzorů i textur,

  • Výrazné barvy,

  • Staré s novým,

  • DIY nábytek a dekor.

Tipy, jak na eklektický styl

Přestože se na první pohled může zdát, že v eklektickém stylu je dovoleno opravdu vše, přece jen má několik základních pravidel, která je vhodné dodržovat. Navzdory nevšedním kombinacím by prostor neměl působit chaoticky, ale sjednoceně - všechny prvky v interiéru mají i v eklektickém stylu svůj záměr, i kdyby čistě dekorativní. Zároveň platí, eklektický styl nemusí nutně znamenat plnou nálož maximalismu; může být velmi decentní a stále zachovávat různorodou směsici textur, vzorů a stylů.

Vyberte základní barevnou paletu

Dobrým startovacím bodem bude stanovení základní barevné palety, která pomůže prostor “udržet pohromadě” a předejít již zmiňovanému chaotickému a přeplácanému výsledku, který nemá s eklektickým stylem moc společného. Pokud se chystáte do prostoru zakomponovat velké množství dekorací, vzorů a textur, vhodnou volbou bude neutrální výmalba stěn, která nechá vyniknout výraznějším prvkům. Neutrální odstín doplňte výraznější doplňkovou barvou, která pomůže provázat jednotlivé elementy. Přestože může eklektický styl svádět k použití vzorovaným tapet, příliš to s nimi nepřehánějte.

Pohrajte si se vzory a texturami

Zatímco u stěn je vhodné se držet zpátky, v případě nábytku a dekorací se se vzory a texturami můžete vyřádit skutečně dosyta. Přestože je vhodné nezapomínat na základní barvy, které jste zvolili v předchozím kroku, odvažte se narušit prostor nepředvídatelnými kombinacemi vzorů, které se na první pohled nemusí zdát kompatibilní. Směle kombinujte zdánlivě neladící tvary a předměty, jemné a hrubé textury a nebojte se kontrastních vzorů a barev, protože právě ty vám pomohou vytvořit jedinečnou atmosféru. Experimentováním s různými vzory a texturami můžete dosáhnout autentického eklektického stylu, který skvěle odráží vaši osobnost a kreativitu.

Zvolte výrazný prvek

Kromě několika základních barev, které provážou zdánlivě neladící elementy dohromady, je poměrně klíčový také základní výrazný prvek, od které se bude vše odvíjet. Může jít například o nadrozměrný obraz se zdobeným rámem, netradiční retro sedačku s křesílky či třeba moderní konferenční stolek, lavice či skříně a skříňky. Zkrátka kousek, který k sobě okamžitě přitáhne pozornost.

Inspirujte se různými styly

Dalším způsobem, jak dosáhnout eklektického stylu, je kombinace různých designových stylů. Nebojte se do interiéru zakomponovat starožitné kousky i ultramoderní nábytek - využít můžete třeba komodu po babičce, zarámované obrazy z blešího trhu a moderní sedací soupravu z výprodeje. Různých kombinací stylů se nebojte ani v případě umění, které pověsíte na zeď - sami budete překvapeni, jak skvěle se bude tradiční olejomalba ve zlatém rámu vyjímat vedle minimalistického či abstraktního plakátu! Zkrátka a dobře je už jen na vás, jaké kousky vás zaujmou, a jak se je rozhodnete zkombinovat. Eklektický design umožňuje hrát si s kontrasty a vytvářet prostor, který má charakter a osobnost.

Všeho s mírou

Na závěr nezbývá než znovu připomenout, že i eklektický styl má určité limity. V prvé řadě to s ničím nepřehánějte - při zařizování v eklektickém stylu je důležité vyvarovat se přeplnění prostoru přebytečnými dekorativními prvky a nábytkem. Není třeba zaplnit každý volný centimetr prostoru. Zároveň se vyhněte čistě náhodným kombinacím, které nemají žádný vizuální smysl, a raději se snažte zachovat alespoň základní koncept, který spojí různorodé prvky dohromady. Dbejte na rovnováhu mezi různými elementy, barvami a texturami, abyste zabránili vizuálnímu chaosu, a nezapomeňte na funkčnost. I přes svou excentričnost by měl prostor v eklektickém stylu zůstat praktický a pohodlný pro váš každodenní život.

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky