Vyhledat

Jak vymalovat podkrovní pokoj

K vymalování podkrovního pokoje existuje mnoho kreativních přístupů, které mohou místnost proměnit a dodat jí jedinečný charakter. Zde je pět nápadů a isnpriací na vymalování podkrovního bytu, pokud se chystáte rekonstruovat.

Světlé a prosvětlené barvy

Použití světlých barev jako jsou bílá, krémová nebo pastelové odstíny může pomoci otevřít prostor a dodat mu vzdušnější a větší pocit. Světlé barvy jsou ideální pro podkrovní pokoje s omezeným přirozeným světlem, protože pomáhají odrážet světlo a rozjasnit místnost. Kromě vizuálního rozšíření prostoru mají tyto barvy také schopnost vytvářet klidnou a relaxační atmosféru, což je ideální pro ložnice nebo čtecí koutky.

Světlé barvy lze navíc snadno kombinovat s různými dekorativními prvky a doplňky, což umožňuje snadnou změnu vzhledu pokoje bez potřeby dalšího malování. Při výběru odstínů světlých barev je také důležité zvážit podtón barvy - chladné odstíny mohou prostor oživit, zatímco teplé tóny přidají pokoju útulnost. Důležité je taky myslet na to jakou barvu gauče budete do svého pokoje umisťovat. Nakonec, pro dosažení nejlepšího efektu, je doporučeno kombinovat světlé stěny s kontrastním tmavým nábytkem nebo textiliemi, což dodá místnosti moderní a sofistikovaný vzhled.

Vymalování podkroví bílou barvou - inspirace

Tmavé útulné tóny

Na druhé straně, tmavé barvy jako hluboká modrá, zelená nebo dokonce černá mohou vytvořit útulnou a intimní atmosféru. Tmavé barvy jsou vhodné pro podkrovní ložnice nebo relaxační prostory, kde chcete vytvořit pocit klidu a izolace. Navíc, použití tmavých barev může přidat dramatičnost a hloubku, což je ideální pro vytvoření vizuálně zajímavého prostoru. Je důležité kombinovat tmavé barvy s dostatečným osvětlením, aby místnost nepůsobila příliš tmavě nebo stísněně.

Vhodným řešením je použití vrstveného osvětlení, které zahrnuje centrální svítidlo spolu s bodovými světly nebo stojacími lampami. Tmavé barvy také dobře fungují v kombinaci se světlým nebo barevným nábytkem a doplňky, které mohou prostor oživit a dodat mu dynamiku. Využití textur jako je dřevo nebo kov v tmavě malovaných místnostech může přidat na sofistikovanosti a vytvořit působivý kontrast.

Tmavé podkroví inspirace

Akcentní zeď

Vytvoření jedné akcentní stěny v odlišné barvě nebo s výrazným vzorem může dodat místnosti hloubku a zájem. Tato technika umožňuje přidat barvu nebo vzor bez přeměny celého prostoru a může být ideální pro zvýraznění architektonických vlastností podkroví. Akcentní stěna může být také použita jako vizuální ohnisko místnosti, což vede oči a dodává prostoru charakter. Vybrání odvážné barvy nebo jedinečného vzoru pro akcentní stěnu může být také způsobem, jak odrážet osobní styl a přidat do místnosti osobní dotek, což činí prostor unikátnějším a zajímavějším.

Vymalování podkrovního pokoje akcentní zeď

Tapety dodají podkroví příjemný nádech

Vzorované nebo texturované tapety jsou také skvělou volbou pro přidání hloubky a charakteru do podkrovního pokoje. Navíc, tyto dekorativní prvky mohou v podkroví vytvořit vizuální iluzi většího prostoru nebo vyšších stropů, což je ideální pro prostory s omezenou výškou nebo složitými úhly.

Vymalování stropu v podkroví může změnit nádech celého pokoje

V podkroví můžete také zvážit malování stropu jako hlavního prvku místnosti, zejména pokud má zajímavé šikmé nebo vysoké linie. Použití kontrastní barvy nebo dokonce lesklého finiše na stropu může vytvořit jedinečný a nečekaný vizuální efekt.

Tento přístup může pomoci zdůraznit architektonické detaily stropu a přidat hloubku celé místnosti. Barva stropu může také ovlivnit vnímání prostoru – světlejší barvy stropu mohou místnost opticky zvětšit, zatímco tmavší odstíny mohou vytvořit intimnější a uzavřenější pocit. Navíc, kombinace různých barev mezi stěnami a stropem může vytvořit dynamický a vizuálně zajímavý prostor, který odráží kreativitu a osobnost. Při malování stropu si dávejte pozor na stropní svítidla, ať nemusíte řešit uklid svítidel

Inspirace na tapety do podkrovi

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky