Vyhledat

Jak vybavit dětský pokoj v podkroví

Zařizování dětského pokoje v podkroví? To je skvělá šance proměnit tento prostor v něco opravdu speciálního a vzrušujícího pro vaše malé dobrodruhy. Podkroví se může pochlubit svými unikátními rysy, jako jsou šikmé střechy nebo dokonce úchvatné výhledy, které jsou jako stvořené pro rozvíjení dětské fantazie. Tady najdou perfektní koutek nejen pro hraní a učení, ale i pro chvíle klidu a odpočinku.

Inspirace na dětský pokoj v podkroví 

Dětský pokoj v podkroví - inspirace

Moderní dětský pokoj v podkroví s postelí

Moderní dětský pokoj v podkroví s led páskem

Dětský pokoj v podkroví se stolem na učení

Dětský pokoj v podkroví pro dítě do 7 let

Pokoj v podkroví pro dítě do 10 let

Proč mít dětský pokoj v podkroví

Správné využití prostoru podkroví

Podkroví se často setkává s nevyužitím, ale jeho proměna na dětský pokoj může přinést zázračnou změnu. Díky šikmým stěnám a stropům, které přidávají charakter, může být podkroví útulným a zároveň vzrušujícím místem pro děti.

Klíčovým prvkem pro zařízení takového prostoru je dětský psací stůl, který podporuje kreativitu a učení. Kromě toho je nezbytné vybavit pokoj dětskou postelí s úložným prostorem pro efektivní využití místa, regálem na knihy pro rozvoj lásky ke čtení, pohodlným křeslem pro relaxační koutek, dětskou šatní skříní na oblečení. Tyto prvky společně vytvářejí dokonalý dětský pokoj v podkroví, který je nejen funkční, ale také inspirativní a plný radosti.

Soukromí a klid

Dětský pokoj v podkroví je od zbytku domu částečně izolovaný, což znamená méně rušení. To je ideální pro starší děti a teenagery, kteří ocení trochu vlastního prostoru. Tato "izolace" také napomáhá vytvořit prostředí vhodné pro soustředěné studium bez zbytečných rozptylek, poskytuje prostor pro nezávislý odpočinek a umožňuje dětem vytvářet a upravovat své prostředí podle vlastních představ.

Podpora kreativity

Netradiční prostor podkroví může podnítit dětskou kreativitu. Stěny a stropy nabízejí jedinečné možnosti pro dekorace a vytvoření tematických pokojů, které podporují hru a učení. Kromě estetických výhod, tyto neobvyklé prvky mohou sloužit jako inspirace pro různé projekty a aktivity, které rozvíjejí dětskou fantazii a učící schopnosti. Adaptabilita podkroví umožňuje průběžně měnit a přizpůsobovat prostor podle rostoucích potřeb a zájmů dítěte.

Na co nezapomenout při vybavování dětského pokoje v podkroví

Bezpečnost: Je zásadní zajistit, aby byl pokoj bezpečný. To znamená mít bezpečnostní zábrany u oken, pokud jsou nízko, a zabezpečit schodiště nebo vstup do podkroví.

Osvětlení: Přirozené světlo je důležité, ale v podkroví může být omezené. Přidání střešních oken může pomoci, stejně jako dobře promyšlené umělé osvětlení pro večerní čtení a hry. Kombinace různých typů osvětlení, jako jsou bodová světla, lampičky a LED pásky, může vytvořit příjemnou atmosféru a zvýraznit jednotlivé prvky interiéru. 

Důležitou roli hraje také volba barvy světla, kde teplejší tóny podporují relaxaci a chladnější tóny mohou zlepšit koncentraci. Navíc, inteligentní osvětlení, které lze ovládat na dálku přináší další úroveň pohodlí a efektivity do každodenního života.

Využití prostoru: S využitím nábytku na míru a úložných řešení můžete maximalizovat prostor a udržet pokoj organizovaný. Využijte šikmé stropy k vytvoření úložných prostor nebo koutků pro čtení.

Děkorace: Vytvořte dekoraci, která odráží zájmy a osobnost vašeho dítěte. To může zahrnovat vše od vesmírné stanice po pohádkový hrad, což podkroví přemění na magické hřiště pro jejich fantazii. Přidání tematických prvků, jako jsou nástěnné malby, tematické postelové prádlo a hračky, může podpořit tuto představivost.

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky