Vyhledat

Jak vyhnat holuby ze střechy či zahrady?

Usadili se na vaší střeše či pozemku nezvaní hosté v podobě okřídlených šedých nájemníků? Kromě každodenního odklízení „radostí“, které po nich zbydou, se pravděpodobně setkáváte také s poničenými záhony, majetkem a v neposlední řadě také riskujete své zdraví kvůli patogenům, které se nachází právě ve všudypřítomných výkalech. Existuje snad řešení, jak je efektivně vystěhovat?

Pro holuby platí přesně opačná pravidla, něž pro vaše oblíbené hosty. Žádné pohoštění, žádné pohodlí, žádné přátelení.

Nezvěte holuby na hostinu

Tak jako to platí u všech zvířecích návštěvníků, i holubi se řídí základním pudem vyhledávání snadné obživy. Vaše zahrada je pro holuby doslova lákavým švédským stolem, pokud zde mají volný přístup k odpadkům, kompostu a zdroji vody. Vše proto zabezpečte před případným vpádem holubí (i jiné zvířecí) jednotky.

Holuby

Nedávejte holubům příležitost se zabydlet

Kromě zdroje potravy přirozeně potřebují také svobodu pohybu a pohodlí. Pokud se lze na vaší zahradě bezpečně usadit a případně i hnízdit, je to pro ně jasná pozvánka. Holubi milují zejména střešní štěrbiny, okenní římsy, balkony a terasy a jiné bezpečné skuliny s přístupem k volnému pohybu venku. Jejich oblíbeným útočištěm se mohou stát dokonce i vhodné stromy. Jedinou obranou tak jsou sítě a zátarasy, které jim brání ve vstupu. Nejčastěji se setkáváme, že holuby nám sedají na zahradní doplňky.

Opatrně s přátelstvím

Co se zprvu může jevit roztomile a „jako z pohádky“, to se brzy může zvrhnout v zamoření vašeho oblíbeného relaxačního místa. Rozhodně proto holubům nenabízejte drobky, zrní či semínka a dobře instruujte zejména děti. Pokud si chcete dopřát kontakt s divokým ptactvem, a zároveň ochránit svou zahradu, nalákejte holuby dál od vaší zahrady. Velkou službu může odvést, krmítko, řízené házení drobků a podobně.

Donucovací prostředky

Pokud všechny předchozí plány selhaly, pusťte se do tvrdšího kalibru. V běžných hobby marketech jsou k dostání zvukové plašičky vydávající zvuk dravce i jiné ptactvu nepříjemné zvuky. Zpravidla mívají poměrně dobrou úspěšnost. Raději se však vyhýbejte veškerým pokusům o nasazení nástrah. Kromě ptačího trusu byste zbytečně řešili ještě zápach a likvidaci uhynulých holubů. Pokud si už nevíte rady, zkuste si na pomoc zavolat odbornou firmu, která se odchycením ptáků zabývá.

V konečném důsledku je potřeba mít vždy na paměti, že je i vaše zahrada součástí přírody a je potřeba k ní i jejím součástem přistupovat s respektem. Bude třeba zkoušet mnoho metod s ohledem na jedinečnost právě vaší zahrady, ale také notná dávka trpělivosti, aby se vám zase lépe odpočívalo. Věříme, že se nakonec i vaši „nájemníci“ umoudří a dají přednost vrabci v hrsti.

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky