Vyhledat

Jak vybavit malý byt 2+kk: Tipy pro krásný domov

Bydlíte v bytě 2+kk? Pak nám jistě dáte za pravdu, že ač tato dispozice nabídne více prostoru než garsonka, rozhodně se nejedná o nijak velký byt. A to je třeba zohlednit i při jeho zařizování. Ať už přemýšlíte o stěhování do bytu 2+kk, nebo byste pouze rádi udělali rekonstrukci vašehi stávajícího bydlení, jste na správném místě. Dnes se společně podíváme na praktické tipy a rady, jak zařídit malý byt 2+kk. Tak pojďme na to!

Byt 2kk - inspirace

Pečlivé plánování je základ

Přestože byt 2+kk na rozdíl od zmiňované garsonky nabídne jednu místnost navíc, stále je třeba počítat s kuchyňským koutem, který může představovat designerský oříšek, obzvláště ve skutečně malých bytech. Více než kdy jindy je tak naprostým základem především pečlivé plánování. Zatímco větší byty vám celou řadu přešlapů při nákupech nábytku odpustí, u menších bytů je důležité vše pečlivě přeměřit a promyslet.

Než se pustíte do nákupů nábytku a dekorací, je nezbytné si udělat detailní plán toho, jak chcete využít dostupný prostor. Začněte úvahou, jaký bude účel jednotlivých místností a co vše nesmí ve vašem domově chybět. Zvažte, jaký nábytek bude nutný a co je naopak možné vynechat. Jakmile si uděláte jasnou představu o funkci každé místnosti, můžete začít přemýšlet o optimálním rozmístění nábytku a zařízení. Pečlivé plánování vám zároveň pomůže minimalizovat zbytečné nákupy a zajistí, aby měl každý prvek v bytě své místo a účel. 

Optimalizujte úložné prostory

Pokud nepatříte mezi hardcore minimalisty, kteří by svůj věcný majetek spočítali na prstech jedné ruky, nejspíš vlastníte celou řadu věcí, které je potřeba někam uložit. Právě nedostatek úložného prostoru je častým problémem malých bytů - dispozice 2+kk není výjimkou. Zatímco u bytů s větší čtvereční plochou nebude otázka úložných prostorů nijak zvlášť palčivá, u menších bytů se vyplatí maximálně využít vertikální prostor, respektive stěny. Je už jen na vás, zda vsadíte na police, vysoké regály a knihovny (které mohou posloužit i jako předěl místnosti na více funkčních částí) a vysoké skříně. Příliš praktické nebudou naopak nejrůznější nízké komody, které zabírají obdobnou plochu, ale nabídnou o poznání méně úložného prostoru.

Inspirace na vybavení bytu

Vsaďte na správné barvy

O tom, že bílá barva zvětšuje, asi neslyšíte poprvé. Zkrátka a dobře, světlé barvy jsou naprosto klíčové pro optické zvětšení prostoru. Zkuste se proto vyhnout tmavým barvám a zářivým odstínům, které by už tak malý byt zbytečně zmenšovaly. Nedostatek barev můžete vykompenzovat pestřejším nábytkem a dekoracemi. V případě, že se chystáte malovat svůj nový byt, určitě se Vám bude hodit náš článek jak si vymalovat svépomoci.

Stěny a podlaha ve světlých a neutrálních tónech samozřejmě nejsou tím jediným způsobem, jak prostor opticky zvětšit. Osvědčeným trikem jsou také vysoká zrcadla, ideálně umístěná proti oknům. Prostor opticky rozšíříte také dostatkem světla - vsaďte na vzdušné závěsy a hlavní svítidlo doplněné o další světelné zdroje, které rozzáří každý temný kout. Nezapomeňte u všech svítidel sladit barvu světla!

Vyberte vhodný nábytek

Na otázku vhodného nábytku do malého bytu jsme narazili už výše, když jsme rozebírali úložné prostory. Místo však můžeme ušetřit i u výběru dalšího nábytku. Obecně platí, že do malého bytu je vhodné volit menší kousky, a naopak se vyhnout příliš masivnímu nábytku, který by mohl působit stísněně. Zároveň investujte do multifunkčního nábytku, který může posloužit na více frontách. Příkladem budiž rozkládací pohovka a gauč s úložným prostorem, rozložitelný jídelní stůl, nebo postel s vestavěným úložným prostorem. Chybu neuděláte ani se skládacím a sklopným nábytkem. Multifunkčnost a vhodné rozměry odpovídající vašim potřebám oceníte také v případě kuchyňských spotřebičů.

Jídelní stůl do bytu - panmatuska.cz

Ve jménu úspory místa zvažte také tvar a design jednotlivých kousků nábytků: namísto hranatého jídelního stolu sáhněte po kulatém, nepřehánějte to s velikostí pohovky a u volně stojícího nábytku volte spíše vyšší nohy, které prostor opticky odlehčí. Kvalitní masivní stůl, který se Vám bude hodit do každého bytu můžete koupit na webu panmatuska.cz

Chytré rozdělení prostoru

Dalším klíčovým prvkem při zařizování malého bytu o dispozici 2+kk je efektivní rozdělení prostoru, respektive vytvoření zón a vymezení funkcí různých částí bytu. Toho může být dosaženo několika způsoby. Poměrně efektivní jsou paravány či závěsy, které mohou sloužit i jako pouze dočasné oddělení prostoru podle vašich potřeb. Pokud chcete “funkční zóny” vytvořit v bytě trvale, vsaďte spíše na pevný nábytek, jakou jsou regály, knihovny nebo pohovka. Ty budou fungovat jako přirozená vizuální hranice mezi různými částmi bytu. 

K vizuálnímu rozdělení bytu si můžete pomoci i dalšími způsoby, jako například různými barvami a texturami na stěnách, podlaze, či nábytku, případně chytře umístěným kusovým kobercem

Byt 2kk - inspirace na vybavení malého bytu

Dekorace aneb méně je více

I v případě, že patříte mezi milovníky minimalismu, byste pravděpodobně rádi měli doma nějakou tu dekoraci, která udělá z bytu domov vystihující vaši osobnost a zájmy. Asi však nebude žádným překvapením, že v malých bytech by se to s dekoracemi nemělo příliš přehánět. Namísto lapačů prachu tak raději pořiďte stylové designové kousky a solitéry, které vám budou dělat radost i za několik let. 

Sečteno a podtrženo

Přestože 2+kk rozhodně nepatří mezi nejmenší byty, pro dvě a více osob už může být tato dispozice poněkud stísněná. Nedostatek prostoru a místností však můžete kompenzovat jak volbou vhodných barev, tak pořízením vzdušného a především multifunkčního nábytku. Přestože fantazii se při zařizování bytu meze nekladou, trefou do černého budou spíše minimalistické designové styly, které prostor opticky zvětší a zvýší jeho funkčnost.

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky