Vyhledat

Jak si snadno a dobře vymalovat svépomocí

Ať už se stěhujete do nového bydlení, nebo to jen zkrátka a dobře chce změnu či se jedná o rekonstrukci, jedním ze způsobů, jak okamžitě oživit interiér, je nová výmalba. Přestože vymalování bytu nebo domu můžete vyřešit najmutím profesionálů, jedná se o poměrně nenáročnou interiérovou úpravu, kterou s trochou šikovnosti zvládnete i sami. Abyste se vyhnuli nečekaným přešlapům a nevydařeným pokusům, připravili jsme si pro vás tipy, jak správně vymalovat svépomocí.

Nepodceňte přípravu

Než se pustíte do samotného malování či nákupu barvy a dalšího náčiní, nezapomeňte na poctivou přípravu. Ta by měla zahrnovat nejen spočítání množství barvy, které budete na danou plochu potřebovat, ale také přípravu prostoru. Ta obnáší vystěhování nábytku, který by vám při malování překážel. Nábytek a další předměty, které nechcete či nemůžete z místnosti vynášet, jednoduše překryjte malířskou fólií. Podlahové lišty, ale třeba také rámy oken, zárubně, vypínače a zásuvky oblepte papírovou malířskou páskou. Čím pečlivější příprava, tím méně času strávíte následným úklidem.

Vyberte správný odstín

Dalším důležitým úkolem, který se před malováním stěn nevyplatí podceňovat, je výběr vhodného odstínu - není nic horšího, než dokončit pracnou výmalbu a uvědomit si, že vám zvolený odstín barvy neladí k nábytku, či je například příliš tmavý a místnost opticky zmenšuje. 

Při výběru odstínu je třeba zohlednit několik faktorů. Kromě celkového barevného ladění celé místnosti zvažte také její využití či světelné podmínky. Obecně platí, že tmavší odstíny si můžeme dovolit ve velkých a světlých prostorách; do stísněných místností volte vždy světlejší odstíny. 

Pokud chcete mít jistotu, že výsledný odstín bude odpovídat vašim představám, nikdy nespoléhejte pouze na barvový vzorník v obchodě či dokonce na internetu. Mnoho faktorů, jako je osvětlení a okolní barvy, může ovlivnit, jak bude barva vypadat po zaschnutí. Proto si vždy vezměte vzorky barev domů, případně si kupte menší lahvičku nebo vzorník a nanesete malý pruh na stěnu. 

Výběr barvy při malování svépomoci

Pozor na výběr barvy i náčiní

Vhodný odstín samozřejmě není tím jediným faktorem, který byste měli při výběru barvy zvážit. Poměrně zásadní jsou také vlastnosti nátěru - jde například o míru krytí, kterou oceníte při přemalovávání starší výmalby či skvrn a fleků, odolnost vůči mokrému oděru, propustnost či velikost zrna. V neposlední řadě si rozmyslete, zda chcete barvu s leskem, pololesklou, matnou či hluboce matnou. Přestože nejodolnější jsou právě lesklé nátěry, hluboce matná barva vám odpustí většinu chybiček, šmouh a nerovností během výmalby. K dostání jsou také nejrůznější speciální nátěry, jako například tabulový, na který lze psát křídou, pružné nátěry vhodné pro stěny s prasklinami, či třeba omyvatelné barvy. 

Pokud máte vybranou barvu, přišel čas na nákup dalšího náčiní. Chybět by vám neměl malířský štětec a váleček, který oceníte při výmalbě velkých ploch. Vhod přijde také miska s mřížkou pro odstranění přebytečné barvy z válečku, schůdky a žebřík či teleskopická tyč.

Než začnete malovat

Jakmile máte připravené veškeré náčiní, přichází čas na přípravu samotné stěny. Kromě případného omytí špinavých stěn, odstranění staré loupající se výmalby či opravy prasklin sádrovým tmelem nezapomeňte na penetraci. Penetrační nátěr pomáhá jak zpevnit podklad, tak zvýšit a sjednotit absorpční schopnosti stěny. Ve výsledku bude vypadat výmalba lépe a spotřebujete méně barvy. Alternativou penetračního nátěru je použití vodou ředitelné barvy. 

Nepodceňte ani správnou přípravu samotné barvy, tedy její pečlivé promíchání a případné naředění dle návodu uvedeného na obalu. 

Malujeme

Co se týká samotné výmalby, do té se pouštíme až po zaschnutí penetračního nátěru. Než se pustíte do velkých ploch, začněte malovat okraje sten, okolí oken, dveří, stropu, lišt a dalších detailů menším malířským štětcem. Jakmile budete mít detaily hotové, přejděte k malbě větších ploch stěn válečkem. Nalijte barvu do kbelíku s mřížkou a váleček namočte do barvy. Pomocí malířské mřížky odstraňte přebytečnou barvu, aby byl povrch válečku rovnoměrně pokryt, a vy tak předešli nerovnostem výmalby i plýtvání nátěrem.

A jak dosáhnout rovnoměrné výmalby beze šmouh? Malujte ve vertikálních pruzích, které jsou přibližně široké jako váleček. Překrývejte každý pruh o několik centimetrů, aby se zabránilo vytvoření křivých linií. Abyste minimalizovali stékání barvy, malujte stěny směrem dolů. Následně počkejte, až první vrstva zaschne (délka zasychání závisí na typu a značce barvy), a poté aplikujte druhou vrstvu. Většinou budete potřebovat alespoň dvě vrstvy, aby byl výsledek rovnoměrný a dostatečně kryl.

Vymalovaný byt svépomoci

Závěrečný úklid

Zatímco barva zasychá, můžete se pustit do čištění nástrojů od barvy, jako jsou štětce, válce, nádoby na barvu a mřížky. Jakmile barva na stěnách zaschne, můžete začít odstraňovat malířskou pásku a fólii. Postupujte pomalu a opatrně, abyste zabránili odtržení barvy nebo poškrábání povrchu. Před odstraněním krycího materiálu není na škodu celou místnost vysát od prachu a zaschlých zbytků barvy.  Často se setkáváme, že lidé si vymalují byt na bílo a následně použijí dekorace na zeď.

Pokud jste malovali v okolí oken, nezapomeňte je omýt od prachu a případných cákanců od barvy. V případě, že narazíte na zaschlé zbytky barvy na podlaze, lištách či třeba okenních parapetech, rozhodně se je nesnažte odstraňovat ostrou špachtlí - mohli byste povrch nepěkně poškrábat. Lepší volbou bude tupý kuchyňský nůž či obyčejná voda se saponátem. 

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky