Vyhledat

10 nejlepších pokojových rostlin pro čistější vzduch ve vašem domově

Pokojové rostliny už dávno nejsou pouze ozdobou tmavých chodeb škol a úřadů. Právě naopak, zelené tropické rostliny se stávají stále oblíbenějším doplňkem interiérů. A není divu - nejen, že vnáší do bytu krásu a harmonii, ale některé z nich mají unikátní schopnost čistit vzduch od škodlivých látek. Zelené filtry v podobě pokojových rostlin mají zkrátka pro naše domovy mnoho výhod, ať už jde o snížení úrovně toxických látek, zlepšení kvality spánku nebo snížení stresu. Rádi byste si nějakou přírodní “čističku vzduchu” pořídili i k sobě domů? Jste na správném místě - přinášíme vám tipy na pokojovky, které čistí vzduch. 

  Rostliny, které čistí vzduch

Která rostlina nám nejvíce čistí vzduch

Květina Náročnost Potřeby
Tchýnin jazyk Nízká Stinná místa, málo zalévání
Banánovník Střední Časté zalévání, méně světla
Lopatkovec Střední Vlhkost, pravidelné zalévání
Dračinec Střední Světlé stanoviště, vyhýbat se přímému slunci
Monstera Nízká Polostín, střídmé zalívání
Fíkus Střední Mírná zálivka, vyhýbat se průvanu
Orchideje Vysoká Slunné stanoviště, zalévání jednou za 10 dní
Toulitka Vysoká Vysoká vlhkost, pozor na škůdce
Aloe Vera Nízká Málo zalévání, slunné stanoviště
ZAMIOKULKAS Nízká Málo zalévání, rozptýlené světlo

Tchýnin jazyk - rostlina, která nepotřebuje péči

Pokud vaše dosavadní pokusy o pěstování pokojových rostlin nekončily právě úspěšně, tchýnin jazyk neboli tenura by mohla být ideální volbou - nejen, že je poměrně nenáročná na zalévání a odpustí vám občasnou zapomnětlivost, ale také snese stinná místa, jako je koupelna či ložnice orientovaná za sever či západ. Mimo jiné se poměrně snadno množí odnožemi, a během pár let tak můžete mít z jedné rostliny zakoupené v hobby marketu pořádnou sbírku pokojovek

Pokud si na ni alespoň občas vzpomenete, odměnou vám budou krásné, sytě zelené listy. Jak napovídají její mnohé názvy (mimo jiné hadí rostlina či ďáblův jazyk), listy mají tvar ostrých špiček. Kromě klasické tmavě zelené varianty můžete pořídit například tchýnin jazyk z krásným žíháním. Ať už pořídíte jakoukoliv barevnou variantu, jistě vás potěší, že pohlcuje formaldehyd, benzen, trichloretylen i toluen. Avšak pozor - při pozření je jedovatá!

Banánovník - pro každého milovníka tropů

Milujete tropy, ale místo toho trávíte svátky v přetopeném bytě? Pořiďte si banánovník! Tato zelená pokojovka s krásnými, velkými listy vás okamžitě přenese na daleký jih. Přestože vyžaduje častější zalévání a ideální také rosení, podobně jako tchýninu jazyku se mu bude poměrně dařit i v bytech. Spíše než tmavé rohy v místnostech orientovaných na sever mu však bude vyhovovat rozptýlené světlo, které nabídnou pokoje orientované na jihovýchod.  Banánovník dorůstá větších rozměrů, proto je důležité zvolit správný květináč, ať nemusíte během roku několikrát banánoník přesazovat.

Pokud se těšíte na sladké plody, bohužel vás musíme zklamat - u nás běžně prodávané druhy nejsou příliš plodné a v bytě se jen málokdy podaří dosáhnout ideálních podmínek. Na druhou stranu vás banánovník zbaví částeček prachu ze vzduchu a případných formaldehydových výparů. 

Bananovik - cisteni vzduchu

Lopatkovec - nenáročná a elegantní pokojovka

Další poměrně nenáročnou pokojovkou, která očistí vzduch od jedovatých látek jako benzen, formaldehyd, amoniak, toluen a trichloretylen, je lopatkovec. Rostlina s podlouhlými listy je ideální volbou do vlhkých koupelen a jako jedna z mála pokojovek kvete krásnými, poměrně výraznými květy. Na zálivku je už trochu náročnější - zalévat bychom ji měli zhruba dvakrát týdně. Na pozoru se mějte v případě, že máte doma mazlíčky či děti, jelikož i lopatkovec patří mezi jedovaté druhy. 

Dračinec - elegantní doplněk do obývacího pokoje

Evergreen, který se jen tak neomrzí? Rozhodně dračinec, který zkrátka zapadne do každého obývacího pokoje. Ačkoliv se o nejedná o pravé palmy, svým vzhledem je velice věrně připomínají, a stanou se tak elegantní ozdobou každého interiéru. Dařit se mu bude na světlém stanovišti, naopak ho neumisťujte na přímo světlo, které by ho mohlo spálit. Příliš mu neprospívá ani průvan.

Ačkoliv se opět jedná o toxickou rostlinu, potěší schopností pohlcovat ze vzduchu benzen, formaldehyd a trichloretylen.

Monstera - retro vzhled pro moderní interiéry

Retro pokojovka, která slaví návrat na výsluní. Ano, mluvíme o monsteře, ze které se během posledních let stala stálice všech minimalistických, skandinávských i boho interiérů. Na první pohled zaujme velkými listy s děrováním a vzdušnými kořeny, které napovídají, že tahle rostlina miluje vysokou vzdušnou vlhkost. Dařit se jí bude v polostínu a vystačí si se střídmou zálivkou, chybu neuděláte častým rosením listů či pořízením difuzéru. Její velké listy pomáhají ze vzduchu odstraňovat výpary benzenu a formaldehydu.  

Monstera čistý vzduch

Fíkus - stálice mezi pokojovými rostlinami

Podobnou stálicí je také fíkus a celá řada jeho odrůd. Ať sáhnete po verzi bonsaj, či třeba nádherném fíkusu lyrovitém se zajímavým tvarem listů, máme pro vás dobrou zprávu - bude se mu dařit i v bytě se suchým vzduchem. Na pěstování není nijak náročný, stačí to nepřehánět se zálivkou, aby nedošlo k přelití a uhnití kořenů. Jeho Achillovou patou je také průvan. 

Fikus

Orchideje - květná krása pro slunná stanoviště

Že vás zelené nekvetoucí pokojovky nudí? Žádné strachy, vzduch vyčistí i kvetoucí druhy rostlin. Příkladem budiž orchideje, které svými křehkými květy krásně oživí každý obývací pokoj i kuchyni. Nejlépe uděláte, pokud orchidej umístíte na dostatečně slunné stanoviště. Zároveň ji příliš nepřelévejte, bohatě postačí zálivka jednou za deset dní. 

Toulitka - barevná nádhera pro zkušené pěstitele

V případě, že se vám líbí pokojovky s výrazně zbarvenými listy, bude skvělou volbou také toulitka. Tato tropická rostlina původem z pralesů Jižní Ameriky je k dostání v celých různých barevných variantách, mezi kterými si jistě vyberete tu “svou”. Do jejího pěstování se však pouštějte pouze v případě, že už patříte mezi zkušenější pěstitele - toulitky jsou poměrně náchylné na škůdce, které byste měli být schopni včas odhalit a odstranit. 

Co se týká schopností v oboru čištění vzduchu, toulitka si poradí s formaldehydem, toluenem, xylenem a amoniakem. Opět pozor na mazlíčky a děti, toulitka se řadí mezi toxické rostliny. 

Aloe Vera - léčivá rostlina s čistícími schopnostmi

Rostlinou, která nejen očistí vzduch od benzenu a formaldehydu, ale také nabídne léčivé vlastnosti, je oblíbená aloe vera. Jedná se o sukulent, což je třeba zohlednit při zálivce - pokud budeme Aloe Vera zalévat příliš často, může dojít k přelití a úhynu rostliny. Kromě toho dejte pozor na domácí mazlíčky, kteří by si na ní mohli chtít pochutnat. Sice není jedovatá ani toxická, ale může způsobit nemilé zažívací potíže!

Aloe Vera přírodní čistička vzduchu

Zamiokulkas - odolná krása z Afriky

Poslední zelenou “čističkou vzduchu” na našem seznamu je zamiokulkas. Tato neokoukaná pokojovka původem z Afriky je opět velice náchylná na přelití, a se zálivkou to raději příliš nepřehánějte. Ideální je rozptýlené světlo někde za tmavší záclonou, díky kožovitým listům si nemusíte dělat starosti se suchým vzduchem.  V neposlední řadě každého pěstitele potěší odolnost škůdcům. 

Tak co? Jakou pokojovku si pořídíte do svého interiéru?

 

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky