Vyhledat

Jak prostřít stůl pro úžasnou oslavu

Prostírání stolu je více než jen praktická činnost; je to umění, které může ovlivnit celkový zážitek z jídla. V tomto článku se podíváme na to, jak můžete prostřením stolu přidat na jeho kráse, eleganci a vytvořit příjemnou atmosféru, která podtrhne chutě vašich pokrmů. Zjistíme, jak správně využít květiny a dekorace, abychom dosáhli harmonie a estetického souladu, který potěší oko a zvýší chuť k jídlu.

Jak ozdobit stůl na oslavu

Pro ozdobení stolu neexistuje jedna správná metoda, ale několik zásad, které pomohou vytvořit dokonalý dojem. My se řídíme "Podkladové talíře umisťujeme na stůl a pokládáme na ně látkové ubrousky, což zabrání cinkání talířů o sebe."  Začněte výběrem tématu nebo barvy, které se budou odvíjet od příležitosti nebo druhu jídla, které podáváte. Důležité je udržet rovnováhu mezi elegancí a přehnanou výzdobou. Přemýšlejte o texturách, materiálech a barvách, které se budou harmonicky snoubit s nádobím a příborem. 

Krásný ubrus a prostírání je základ

Ubrus je základním prvkem každého prostřeného stolu. Měl by ladit s celkovým stylem stolování a příležitostí. Pro formálnější události volte kvalitní materiály jako len nebo bavlnu v neutrálních barvách, jako jsou bílá, krémová nebo pastelové odstíny. Pro neformální setkání se můžete odvázat s veselými vzory a živými barvami. Ujistěte se, že ubrus je čistý a žehlený, aby dodal stolu uhlazený a elegantní vzhled. Velikost ubrusu by měla být taková, aby přečnívala z každé strany stolu alespoň 15 až 20 cm.

Výběr talířů pro oslavu

Výběr talířů hraje klíčovou roli v prezentaci jídla. Základem je jídelní talíř, který by měl být umístěn přímo před židlí. Pro formálnější večeři můžete přidat předkrmový nebo polévkový talíř. Barva a design talířů by měly korespondovat s celkovým stylem stolování. Ujistěte se, že talíře jsou bez skvrn a prasklin, aby poskytly co nejlepší dojem. Pro speciální příležitosti můžete použít tematické nebo dekorativní talíře, které dodají stolu osobitý charakter.

Prostírání stolů na oslavu

Příbory

Příbory by měly být uspořádány podle pravidel etikety - od největšího k nejmenšímu, v pořadí, jak budou použity od vnější strany k vnitřní. Klasické uspořádání zahrnuje vidličku na levé straně talíře a nůž a lžíci na pravé straně. Nezapomeňte, že ostří nože by mělo směřovat k talíři. Pro vícechodové menu můžete přidat speciální příbory, jako jsou rybí příbory nebo dezertní lžičky. Příbory by měly být čisté a dobře leštěné, aby podpořily elegantní vzhled stolu.

Sklenice 

Sklenice by měly být umístěny nad noži na pravé straně talíře. Pro formální večeře byste měli mít minimálně dvě skleničky - jednu pro vodu a druhou pro víno. Pokud servírujete více druhů nápojů, přidejte odpovídající sklenice (například červené víno, bílé víno, šampaňské). Sklenice by měly být bez skvrn a otisků prstů, což zvyšuje celkový dojem čistoty a elegance. Pro neformální večeře můžete volit méně formální sklenice, které však stále odpovídají charakteru podávaných nápojů.

Květiny a dekorace

Květiny jsou klasickým a efektním způsobem, jak oživit stůl. Dbejte na to, aby byly v souladu s celkovým stylem a barevným schématem. Ideální jsou nízké aranžmá, které nebrání výhledu přes stůl a usnadňují komunikaci mezi hosty. Kromě květin můžete stůl oživit svíčkami pro intimní večerní atmosféru, dekorativními prvky jako jsou malé sošky, mořské mušle nebo kamínky, které doplní téma stolu.

Vždy pamatujte na to, že méně může být někdy více, a dekorace by měly podtrhávat, nikoli přebíjet celkový dojem z jídla a společnosti. Za nás jsou vždy hodné minimalistické doplňky do kuchyně, které vám rozzáří vaše stolování při oslavě.

Inspirace na prostírání stolu na oslavu

Prostírání stolu na oslavu - inspirace

Prostírání stolu na oslavu - inspirace2

Prostírání stolu na oslavu - inspirace3

 

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky