Vyhledat

Jak změřit a vybrat záchodové prkénko

Pořídili jste novou toaletu, nebo už zkrátka není původní prkénko v ideálním stavu? Než se vypravíte na nákupy, poradíme vám, na co při výběru záchodového prkénka myslet, a jak se vyhnout pořízení špatných rozměrů.

Proč pořídit nové záchodové prkénko?

Když přijde na zařizování bytu či domu, v prvé řadě se soustředíme na obývací pokoj či ložnici.  A pokud přece jen přijde na řadu rekonstrukce koupelny, pozornosti se obvykle dostane hlavně kachličkám, koupelnovému textilu, předložkám a nejrůznějším dekoracím, a na záchodové prkénko se tak trochu zapomíná. Pokud chcete svou koupelnu dotáhnout k dokonalosti, rozhodně jeho výběr nepodceňujte - je základem nejen vkusné koupelny, ale také pohodlí!

Rozměry

Jak se říká, dvakrát měř a jednou řež, a v případě záchodového prkénka to platí dvojnásob. Přestože se může zdát, že rozměry všech toalet jsou zhruba stejné, praxe je bohužel jiná. Může se tak snadno stát, že zakoupené prkénko bude příliš velké či malé na vaši toaletu. Než se pustíte do výběru barev, tvarů a dalších parametrů, pečlivě změřte rozměry vaší stávající záchodové mísy a prkénka:

Jak změřit záchodové prkénko

- Změřte vzdálenost (rozteč) mezi otvory, které drží prkénko na míse (b)

- Změřte celkovou vnější délku prkénka od šroubů, po konec prkénka(a,e)

- Změřte vnější šířku prkénka (v nejširším bodě),(f)

- Změřte rozměry vnitřního otvoru prkénka. (c,d)

TIP: Nakreslete si náčrtek prkénka a rozměry zapisujte do něj. Budete mít jistotu, že jste na žádný rozměr nezapomněli.

 

Nakres-pro-mereni-zachodoveho-prkenka

Materiál a design

Jak už jsme připomínali v úvodu, výběr záchodového prkénka není jen o pohodlí - v potaz musíme vzít také celkový vzhled. Prkénko by mělo být nejen z kvalitního materiálu, který něco vydrží a je hezký na pohled, ale také by mělo ladit ke zbytku koupelny. V současné době můžete vybírat z poměrně hojného množství materiálů:

  • Plast: Nejčastějším materiálem je plast. Přestože potěší nízkou cenou, je třeba počítat s nižší odolností a životností. 

  • Duroplast: Trvanlivější alternativou plastu je tzv. duroplast, který navíc zpravidla disponuje antibakteriální úpravou. Vzhledem k tomu, že nestudí, nabídne také vysoký komfort.

  • Polypropylen: Podobně jako duroplast nestudí.

  • Dřevovláknité desky potažené fólií: Nejčastěji u designových prkének s motivem dřeva. 

S použitým materiálem souvisí také design, respektive barevné provedení prkénka. Zatímco bílá barva je naprostou klasikou, která zapadne do prakticky každé koupelny, vsadit můžete i na pestřejší barvy, či například zajímavý motiv, vzor dřeva či třeba populárního mramoru. 

Typ sklápění

Při výběru záchodového prkénka jste si možná stačili všimnout, že jsou k dostání různé typy zavírání, respektive sklápění. Mechanismus sklápění má vliv jak na celkovou funkcionalitu a komfort, tak cenu. Asi nebude žádným překvapením, že nejlevnější alternativou je klasické sklápění. Daní za nízkou cenu může být nižší životnost - neopatrnou manipulací může dojít k poškození jak samotného prkénka, tak keramické záchodové mísy. To platí zejména pro prkénka z těžších materiálů, jako je dřevo. 

Pokud máte o něco vyšší rozpočet, chybu neuděláte pořízením samosklápěcího prkénka (tzv. softclose). Přestože je nutné počítat s vyšší cenou, jejich klíčovým benefitem je bezpečnostní systém, který zajistí, že prkénko na záchodovou mísu dosedá pomalu, bezhlučně a bez rizika poškození keramické mísy.

Speciální typy prkének

K dostání jsou kromě klasických WC prkének také speciální prkénka, která disponují zajímavými funkcemi. Pokud pomineme různé rozměry (například prkénka pro děti), pořídit můžete například bidetové prkénko, které umožňuje regulaci teploty a dalších parametrů. Naopak pro osoby s omezenou pohyblivostí, jako jsou senioři a handicapovaní, budou skvělou volbou prkénka se speciálními madly či ve tvaru podkovy. 

Montáž

Pokud nepatříte mezi právě technicky zdatné osoby, praktickou volbou by pro vás mohla být WC sedátka, které lze nainstalovat jednoduše na jedno kliknutí. Tuto jednoduchou metodu montáže zvládne vpodstatě kdokoli bez ohledu na zručnost. Snadnou montáž prkénka oceníte nejen při jeho instalaci, ale také při pravidelném úklidu, který díky tomu bude pohodlnější a důkladnější.

Sečteno a podtrženo

Závěrem nezbývá než připomenout, že výběr záchodového prkénka není pouhým detailem při zařizování koupelny. Jedná se o klíčový prvek, který ovlivňuje nejen vzhled, ale i pohodlí a praktičnost vaší koupelny. Před nákupem si důkladně změřte rozměry vaší toalety, abyste zajistili správnou kompatibilitu, a věnujte pozornost zvolenému materiálu a designu, které by měly ladit s celkovým stylem vaší koupelny. Praktické funkce v podobě záchodu a bidetu či samosklápěcího mechanismu jsou už jen pomyslnou třešničkou na dortu - vězte, že navzdory mírně vyšší ceně vás tato investice mrzet nebude! 

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky