Vyhledat

Jak vyměnit poškozený nebo zadřený zámek u dveří

Přestože se na první pohled jedná o nenápadnou součást dveří, zámek je klíčovou součástí zabezpečení vašeho domova nebo třeba kanceláře. Když začne zlobit, je lepší vše začít řešit dřív, než se dostaneme do nepříjemné situace, která bude vyžadovat přivolání zámečníka. Ať už klíč nejde otočit, nebo dokonce vložit do zámku, jste na správném místě. V dnešním článku vám přinášíme užitečné rady, jak na opravu, výměnu a údržbu zámků u dveří. Naučíte se, jak odhalit, co vlastně problémy se zámkem způsobuje, a jak vše vyřešit namazáním či úplnou výměnou zámku. 

Proč zámek nefunguje

V prvé řadě je třeba odhalit pravý důvod, proč zámek zlobí. V mnoha případech se může jednat o naprostou “prkotinu” v podobě nečistot, které se dostaly do zámku při odemykání. Tento problém obvykle poznáte tak, že se vám nedaří strčit klíč do zámku, či s ním hladce otočit. 

Druhým možným problémem je zaseknutí jazýčku zámku, respektive špatně sedící vložka zámku. Nebojte, i tento problém zvládnete vyřešit svépomocí, a to i v případě, že nepatříte mezi technicky zdatné jedince. Vystačíte si pouze se šroubovákem, který má většina z nás doma. Nastat mohou samozřejmě i další situace, kdy už je potřeba volat zámečníka, na ty se však podíváme až dále v článku.

Nejčastěji se s výměnou zámku setkáváme, když děláme rekonstrukci domu. Často se mění dveře a při tom se vymění zámek na nějaké bezpečnostní, aby byl objekt co nejvíce zabezpečený.

Zámek po výměně zámku u dvěří

Oprava zadřeného zámku svépomocí

Teď se soustřeďme na jádro dnešních řádků - opravu zámku svépomocí. V prvé řadě nezapomeňte zkontrolovat samotný klíč. Zkrátka a dobře nemá velký smysl opravovat zámek, když problém spočívá v samotném klíči, který může být například ohnutý či jinak poškozený. V tomto případě nezbývá, než nechat vyrobit nový klíč u zámečníka.

Pokud je klíč v naprostém pořádku, přichází čas na promazání zadřeného zámku. Použijte mazivo na zámky, které lze zakoupit v jakémkoli obchodě s nářadím, jako například mazivo WD-40 nebo o speciální mazadlo na FAB zámky (FAB Plus). Naopak se obloukem vyhněte olejovým mazadlům či vazelíně. Možná je sice máte zrovna po ruce, ale mohou situaci spíše zhoršit a zámek ucpat nadobro.

Samotný postup je poměrně přímočarý. Jednoduše do zámku, respektive otvoru na klíč stříkněte pomocí přiložené hadičky dostatečné množství mazadla. Následně vložte klíč do zámku a několikrát jím otočte tam a zpět. Tím zajistíte rovnoměrné rozložení maziva v zámku. Několikrát zkuste klíčem otočit, abyste zjistili, zda se situace zlepšila. Pokud zámek stále nejde otevřít, či se klíč dál zadrhává, postup zopakujte.

Jak často promazávat zámky?

Nabízí se samozřejmě otázka, zda by nebyla lepší prevence. Odpověď zní ano, nejlépe uděláte, když zámek alespoň jednou ročně preventivně promažete, čímž si ušetříte případné starosti do budoucna. V případě často používaných zámků, jako například u vchodových dveří, neuděláte chybu promazáním klidně dvakrát do roka. 

Údržba zámku

Když se bavíme o prevenci problémů se zámkem, na škodu není ani jeho pravidelné dotahování. V případě, že máte pocit, že kování a zámek nedrží pevně na místě, neváhejte vytáhnout šroubovák a jednoduše utáhnout všechny uvolněné šrouby. Předejdete tak pohybu zámku, který způsobuje potenciální problémy, jako je zaseknutí nebo nepřesné zarovnání klíčového mechanismu. V neposlední řadě také prodloužíte životnost zámku a kování.

Výměna zámku

Pokud problém přetrvává, možná bude potřeba zámek kompletně vyměnit. Nebojte, ani tentokrát se nejedná o nic složitého a vystačíte si se základním vybavením v podobě šroubováků vhodných velikostí a trochou zručnosti. Výjimkou jsou zámky s bezpečnostní vložkou - pokud nepatříte mezi právě zručné kutily, u těchto zámků doporučujeme spíše zavolat odborníka, či alespoň někoho, kdo má s podobnými zámky zkušenosti. 

V obou případech je však postup poměrně snadný. Nejprve dveře odemkněte a otevřete. Následně pomocí šroubováků a imbusu odšroubujte kliku, kování a případně také cylindrickou vložku. Všechny šrouby si pečlivě uchovejte (veřte, že zakutálený šroubek jen tak nenajdete) a vyjměte zadlabávací zámek. 

Poté už stačí vložit nový zadlabávací zámek (nezapomeňte zkontrolovat správnost orientace zámku) a zatlačit ho na místo. V opačném pořadí zopakujeme předchozí postup, tedy vrátíme na místo cylindrickou vložku (pokud byla součástí zámku) a postupně namontujeme zpět kování a kliku. Při šroubování dejte pozor na přetažení závitů. A na závěr nezapomeňte zkontrolovat, že zámek funguje tak, jak má.

Kdy volat zámečníka

Celkově platí, že volání zámečníka je vhodné v případě, že nemáte dostatečné znalosti, dovednosti nebo nástroje pro řešení problému se zámkem. Profesionálové mají zkušenosti a odborné znalosti, které vám pomohou ušetřit čas, peníze a hlavně zajistí, že práce bude provedena správně, aniž by došlo k poškození zámku nebo dveří. Zatímco promazání, ale také výměnu běžných zámku zvládne většina lajků, rozhodně se nepouštějte do oprav komplexnějších zámků, jako jsou elektronické nebo šifrovací zámky. Zámečníka nejspíš budete muset zavolat i v případě, že se zabouchnete před bytem s klíčem z druhé strany dveří. 

Vyměněný zámek u dvěří

Sečteno a podtrženo

Jak je vidět z řádků výše, oprava zadrhávajícího se zámku nemusí být žádná věda a zvládne ji téměř každý. Vždy však postupujte opatrně a nikam nespěchejte. Pečlivou prací si ušetříte nejen nervy, ale také čas a peníze. 

 

Zdeněk Matuška

Zdeněk Matuška LinkedIn Twitter specialista na nábytek

Jsem Zdeněk Matuška, odborník na nábytek s vášní pro minimalistický, avšak plně funkční design. Spánek je další z mých vášní a již dva roky vytvářím jeden z největších odborných webů o spánku v České republice. Snažím se inspirovat ostatní ke kvalitnímu odpočinku a věřím, že dobrý design může výrazně zlepšit naši každodenní pohodu. Mým cílem je spojit estetiku s funkcionalitou.

Podobné příspěvky